Bästa volymschampot 2022 – ge ditt hår den bästa volymen

Känns håret tunt, fett och hängigt? Saknas volym trots att du använder en arsenal av stylingprodukter för att få extra stuns i lockarna? Då är det dags att investera i ett riktigt bra volymschampo.

Många har typiskt skandinaviskt hår med tunna flygiga hårstrån. Den här hårtypen innebär att håret lätt blir platt och att det är svårt att få volym. Här är ett volymschampo en livräddare som både ger håret stadga och gör det lättare att styla. Ofta innehåller volymprodukter olika typer av keratin eller protein som arbetar för att stärka hårstråna och göra dem fylligare.

Att hitta rätt volymschampo är inte alltid lätt och det som funkar under vintersäsongen kan mycket väl visa sig vara för fuktgivande under sommaren och vice versa. Samtidigt lanseras varje år flera nyheter som lovar volym och gröna skogar! För att göra det enklare för dig att hitta rätt har vår expertpanel jobbat hårt och testat både årets nyheter och gamla välbeprövade godingar för att hitta det bästa volymschampot 2022. I testteamet är det många av oss som har typiskt skandinaviskt hår som lätt blir platt och hängigt och därför har det här testet varit extra roligt! Vi har luktat, duschat, gnuggat och löddrat i jakten på voluminösa lockar. Vi har diskuterat, jämfört och funderat och har kommit fram till årets vinnare i kategorin volymschampo i tre olika prissegment. Dessutom tipsar vi om ett antal schampon som inte riktigt nådde hela vägen till toppen men som fortfarande ger bra resultat.

I premiumklassen vann R+Co DALLAS Biotin Thickening Shampoo som ger riktigt bra stadga till fint och flygigt hår. I mellansegmentet segrar väldoftande klassikern Aussie Aussome Volume Schampoo och i budgetklassen vinner Syoss Pure Volume som dessutom ger mycket produkt för pengarna. Vi bjuder också på en bubblare i form av Biolage RAW Uplift Schampoo som är riktigt bra alternativ för både hår och miljö!

Premium – R+Co DALLAS Biotin Thickening Shampoo

Bästa volymschampot - R+Co DALLAS Biotin Thickening Shampoo

R+Co DALLAS Biotin Thickening Shampoo ger spänst och volym till platt och tunt hår utan att skada håret. Med en exklusiv och lite annorlunda doft för det tankarna till exklusiva New York-salonger och avantgardistiska konstutställningar samtidigt som det ger tunna hår en biotinboost som heter duga. Utöver biotin som är en välbeprövad ingrediens för mer volym är schampot packat med snälla ingredienser som provitamin B5 och kokosolja som förhindrar slitage och ger lyster även i långa längder. Vi gillar även att den är helt vegansk och att förpackningen ser ut som ett litet konstverk i sig!


Mellan – Assie Aussome Volume Schampoo

Det är många år nu sedan australiensiska hårvårdmärket Aussie tog oss med storm med sina prisvärda och innovativa produkter. Assie Aussome Volume Schampoo är inget undantag. Australiensisk humle täcker hårstrået med protein och gör att stråna känns tjockare. Resultatet blir mer volym och en väldoftande man. Kombinera gärna med balsam i samma serie för extra stuns.


Budget – Pure Volume Schampoo

Syoss är ett budgetmärke som levererar riktigt bra hårvård till löjligt låga priser. Pure Volume Schampoo marknadsförs som ett micellärt schampo som ska ge mer volym i tunna hår. Vi testare blir positivt överraskade och ger tummen upp! Schampot är dessutom fritt från silikoner, mineraloljor och färgämnen vilket gör det till ett bra alternativ för allergiska och känsliga hårbottnar.


Bubblare – Biolage RAW Uplift Schampoo

Biolage RAW Uplift Schampoo hamnar precis utanför prispallen men är vår bubblare eftersom det blev mångas favorit! En volymgivande och väldoftande produkt med svart sesamfrö och grapefrukt som passar riktigt tunt hår. Fritt från parabener och silikoner som kan tynga ner hårstråna. Vi i testteamet älskar dessutom att produkten har 71% naturligt ursprung och är till 99% biologiskt nedbrytbar. Ett schampoo som gör gott för både fint hår och vår fina miljö!


Köpguide – Frågor & Svar

Hur vet jag vilket schampoo som är rätt för mig?

i i testpanelen kan ge vägledning genom att vi själva testar produkterna vi rekommenderar. Men det är viktigt att komma ihåg att allas hår är olika. Därför är det bästa sättet att testa själv alternativt att låta en professionell frisör göra en bedömning och rekommendera märken eller produkter. Ofta går det bra att köpa med sig mindre flaskor för att kunna bedöma effekten utan att köpa en större och dyrare förpackning.

Måste jag byta schampo ibland för att håret vänjer sig?

Det här är en myt som vi ofta har hört men som inte stämmer. Håret vänjer sig inte med schampo eller andra hårprodukter. Däremot är det roligt att byta för att testa nytt! En nog så bra anledning tycker vi.

Hur ofta ska jag tvätta håret?

Det beror helt på hur ditt hår mår och hur mycket stylingprodukter du använder. Den som ofta använder vax, spray och andra produkter behöver tvätta håret oftare än den som inte gör det. Om du har fett och tunt hår är det lätt att tro att du behöver tvätta håret varje dag men det här behöver inte vara sant eftersom överdrivet tvättande kan leda till att hårbotten blir irriterad och uttorkad. En uttorkad hårbotten hamnar i obalans och kompenserar genom att producera ännu mera fett. En ond cirkel skapas där du upplever att håret blir fetare och fetare trots att du tvättar det mer och mer. Då kan ett bättre alternativ vara att investera i ett bra torrschampo som både ger volym och stadga samtidigt som det absorberar fett.

Måste jag använda schampoo och balsam ur samma serie?

Måste och måste, enligt oss finns det inga egentliga måsten när det kommer till skönhet! Men det är bra att tänka på att produkterna i samma serie är framtagna för att komplettera varandra. Därför kan det alltså vara en bra idé att köpa både schampoo och balsam i samma serie för att maximera effekten du vill ha. Balsam kan upplevas som att det tynger ner håret och gör det fett. I serier för fett och tunt hår som ska ge volym finns ofta balsam med ingredienser som inte tynger ner.

Vilka ingredienser är bra för fint hår?

Det finns många ingredienser som ger volym till trötta lockar. En av de vanligaste är olika former av protein som exempelvis keratin. Keratin är ett protein som är hårets viktigaste byggsten. Schampon med keratin hjälper till att släta ut hårstråna och bygger samtidigt upp strået. Perfekt för den som har tunt hår som lätt går av. Andra vanligt förekommande protein i volymschampo är protein från vete, ris och silke.

Antioxidanter och andra vitaminer och mineraler kan också ge håret en boost. Det är inte alltid ingredienserna i sig som avgör hur bra produkten är. Det handlar lika mycket om hur mycket av ingrediensen som finns , vilken kvalitet se har och hur sammansättningen i övrigt ser ut. En ledtråd är att kika lite extra på innehållsförteckningen – ingredienser som kommer högt upp på listan finns det mer av än de som kommer lägre ner.

Vilka ingredienser ska jag undvika om jag har tunt hår?

Silikoner och mineraloljor är ingredienser som är vanliga i hårvårdsprodukter som schampo och balsam. De används eftersom de ger glans och gör håret lättar att reda ut. Båda ingredienserna kan tyvärr tynga ner fint hår och är inga bra alternativ för den som har tunt och fint skandinaviskt hår. Läs innehållsförteckningen för att se om de finns med på listan och välj om möjligt andra produkter!

Hur vet jag om ett schampoo är bra?

Det enkla svaret är att ett schampoo är bra om ditt hår tycker om det! Det går inte att på rak arm säga om att ett schampoo är bättre för att det är dyrare utan allt handlar om vad som passar dig och din hårtyp. Generellt kan vi däremot konstatera att dyrare schampon ofta är mer koncentrerade, de löddrar bättre och vi behöver använda en mycket mindre mängd produkt för att få bra resultat. Men det här innebär inte att budgetvarianterna är dåliga. Vi i testteamet har alla olika favoriter i alla prisklasser!

Vilka andra produkter ger volym?

Ett volymschampo, gärna i kombination med ett volymgivande balsam är en bra början för att få ett snyggt svall. Produkter som vi i teamet använder för att få ännu mer volym är framför allt torrschampo och volymgivande spray. Speciellt torrschampo är en riktig livräddare för många av oss som har tunnare hår som lätt blir fett. Om du inte har testat innan så är det dags nu, du kommer att bli positivt överraskad! Om du har tunt hår med riktigt fina hårstrån kan du gärna välja varianter som utlovar extra volym för ett riktigt lyft!

Om du har tunt hår som är flygigt och svårt att styla efter tvätt ger saltvattenspray en bra och lite sträv känsla som gör håret med lättarbetet. Det finns många olika produkter på marknaden och det kan krävas lite testande för att hitta rätt.

När det kommer till verktyg är en effektiv hårfön och en bra plattång eller locktång användbara för att skapa volym. Locktången använder vi inte för att platta utan för att snabbt skapa något och volym i tunt och flygigt hår. Även värmespolar är bra alternativ för lyxig volym och härliga vågor. Tänk på att alltid använda en värmeskyddande produkt för att skydda håret när du använder värmeverktyg!

För vem är denna produkt?

Volymschampo är för alla som upplever att de har tunt, fint och flygigt hår utan volym. Den här typen av hår brukar ofta benämnas som typiskt skandinaviskt. I testteamet upplever de flesta av oss med den här hårtypen att håret också blir både fett i hårbotten och torrt i topparna. Ett bra volymschampo behöver alltså både ge en känsla av renhet och volym utan att torka ut. De volymschampon vi har med i vår lista arbetar därför både med att lyfta håret och ge det mer stadga samtidigt som det återfuktar och ger glans. Har du livlöst, fint och platt skandinaviskt hår? Då är volymschampo definitivt för dig!

Hur valde vi vilka produkter vi skulle testa?

Som vanligt när vi gör våra testar så tar vi en mix av våra egna favoriter, sånt som vi velat testa ett tag och produkter som har fått bra recensioner. Ibland får vi också proffstips från skönhetsexperter som vi tar med i våra tester. Det blir en bra blandning där vi upptäcker både nya favoriter och återupptäcker gamla!


Våra favoriter

Premium: R+Co DALLAS Biotin Thickening Shampoo

Det här är ett schampoo som verkligen håller vad det lovar. För vem tackar nej till ett stort svall likt det damerna i Dallas hade när det begav sig? Inte vi iallafall! R+Co DALLAS Biotin Thickening Shampoo är fullpackat med biotin som förbättrar strukturen på hårstrået och ger det mer stadga. Dessutom innehåller det extrakt från exotiska bär och frukter som sågpalmettobär och Japansk mispelfrukt som sägs vara fulla av vitaminer och mineraler som ger håret både glansigt och fylligt. Nej, vi vet inte heller hur de här frukterna och bären ser ut eller hur de fungerar, däremot vet vi att de fungerar eftersom håret blir underbart voluminöst efter användning.

Schampot innehåller också klassiska vårdande ingredienser som kokosolja och Provitamin B5 som ger styrka och lyster även i långa längder. Det här är en solklar favorit för många i testteamet även om åsikterna är delade om doften. Som alla R+Co:s produkter är doften allt annat en konventionell. Doften är en avantgardistisk och lyxig kombination av kardemumma, ananas, mandarin, lavendel, bambu och ljust trä. Vissa av oss tycker att det blir för mycket – vissa av oss älskar den och kan till och med sniffa i flaskan även när vi inte duschar för att uppleva den! Men till och med de av oss som inte gillar doften håller med om att det här är ett riktigt bra volymschampo!

Förpackningen och innehållet känns modernt, nytt och spännande samtidigt som schampot har en bra mix av både beprövade och spännande ingredienser. Finns även att köpa i 50 ml reseförpackning för den som vill testa eller ska iväg på en resa och vill hålla stilen även på destinationen.

Fördelar:

 • Ger mycket volym och fyllighet utan att torka ut håret
 • Bra sammansättning av volymgivande och vårdande ingredienser
 • Lyxig känsla på förpackning och doft
 • Drygt
 • Vegansk
 • Finns att köpa i olika storlekar

Nackdelar:

 • Speciell och ganska kraftig doft – inget för doftkänsliga!

Mellan: Aussie Aussome Volume Schampoo

Det här är inte direkt en nyhet i butikens hyllor utan en gammal favorit som vi återkommer till gång på gång. Det är ingen slump att det här schampot återkommer gång på gång på bästa-listor och får genomgående bra recensioner hos nätbutikerna.

Aussie Aussome Volume är ett krämigt schampo som löddrar ordentligt och ger både stadga, volym och glans till fina hår. Extra plus för att schampot inte alls torkar ut håret utan snarare gör det mer återfuktat utan att tynga ner. Det här är en favorit framför allt för dom av oss som har platt hår som är torrt i längderna. I kombination med balsamet i samma serie blir trött hår pånyttfött och känns både återfuktat, glansigt och luftigare.

Schampot har en mild och behaglig fruktig doft som för tankarna till Australiens soliga stränder en varm sommardag. Innehåller humle och extrakt från australiensiska plommon som ska göra håret fylligare. Extra plus för att schampot finns i flera olika storlekar och är väldigt prisvärd! Det här är en produkt som älskas år efter år av en anledning!

Fördelar:

 • Ger mycket volym och fyllighet
 • Verkar återfuktande utan att tynga ner
 • Prisvärd och dryg produkt
 • Fruktig men mild doft

Nackdelar:

 • Innehåller parabener som vissa vill undvika

Budget: Syoss Pure Volume Schampo

Ibland är enklast bäst! Syoss Pure Volume Schampo jobbar med enkla och välbeprövade ingredienser och utan konstiga och onödiga tillsatser. Resultatet är en minimalistisk miljö- och allergivänlig produkt som passar de allra flesta. Att den är helt fri från silikoner, mineraloljor och tillsatta färgämnen gör att den passar den som vill ha en djuprengörande produkt som inte lämnar en fet hinna runt hårstrået. Uppskattat av alla oss som har hår som tenderar att bli fetare och svårt att hantera av silikoner och mineraloljor. Dessutom känns schampot snällt mot huden och inte ens de av oss som har riktigt känslig hårbotten upplevde någon irritation. Den generösa 500 ml flaskan är dessutom tillverkad av 25% återvunnen plast.

Schampot rengör ordentligt och skapar volym och rörelse också i riktigt tunna hår. Det här är ett perfekt alternativ för den som är allergisk, lider av känslig hårbotten eller helt enkelt vill ha en produkt utan konstigheter som gör vad den lovar. Eftersom prislappen är överkomlig är det här ett schampo som förtjänar att bli din kompis för dagliga tvättar och snabba morgonduschar. Det här är knappast lyxigt – men det fungerar!

Fördelar:

 • Enkla och välbeprövade ingredienser
 • Ger volym till tunna hår
 • Passar allergiker – certifierad av European Centre for Allergy Research Foundation, ECARF
 • Ekologisk

Nackdelar:

 • Kan verka uttorkande på vissa hårtyper

Bubblare: Biolage RAW Uplift Schampoo

Naturliga ingredienser blir alltmer populära och det här schampot från Biolages naturliga RAW-serie blev snabbt en favorit för många i testteamet. Den rengör tunt skadat hår varsamt utan att tynga ner och ger ett riktigt snyggt svall. Schampot är grått eftersom den innehåller svart sesamfrö och vid första anblicken tyckte vi att det såg lite läskigt ut. Men till och med de av oss som har ultrablonda lockar kunde snabbt konstatera att schampot trots färgen inte missfärgar håret vid användning. Istället blir resultatet ett livfullt och fylligt hår.

I serien finns också en kompletterande balsam och en hårmask – Re-bodify Mask, som ger ytterligare volym. Speciellt masken är ett trevligt komplement för dig som vill ha en fuktboost utan att få fett eller nedtyngt hår. Tillsammans blir serien ett måste för den som vill ha naturlig men effektiv hårvård som ger riktigt bra med volym!

71% av produkten är av naturligt ursprung och schampot är till 99% biologiskt nedbrytbar. Naturligtvis är flaskan framställd av 100% återvunnen plast och innehållet är utan sulfater, silikoner och artificiella färgämnen. Det här är ett bra val för både miljömedvetna och känsliga typer.

Fördelar:

 • Naturliga och miljövänliga ingredienser
 • Bra också för dig som har känslig hy och hår
 • Ger mycket volym och ren känsla i alla hår
 • Återvunnen flaska
 • Oerhört drygt

Nackdelar:

 • Gör håret strävt, det krävs balsam efter användning

Våra utmanare

Ida Warg Volume Schampoo

Vegansk nyhet från svenska Ida Warg. Ett riktigt bra volymschampo med fruktig doft av jordgubb, bergamott, apelsinblomma och cederträ. Vi gillar dessutom att det är tillverkat i Norden och speciellt anpassat till den nordiska hårtypen med extra tunna och fina hårstrån. Fritt från SLS, parabener och silikoner men fullpackat med vitamin B5 som ger både volym och glans till platta kalufser. Medan alla gillade resultatet så var vi inte ense om doften – vissa av oss älskade den medan vissa inte gillade den alls!

Fördelar:

 • Veganskt och miljövänligt
 • Stilren och snygg förpackning
 • Paraben och silikonfritt

Nackdelar:

 • Doften uppskattades inte av alla
 • Inte särskilt dryg

John Frieda Luxurious Volume Core Restore Shampoo

Det här volymschampot är vi många som fastnat för! Innehåller en stor mängd proteiner som bygger upp till och med de mest tunna och fina hårstrån. Många av oss som har fett hår upplever också att det här schampot håller håret rent längre, ett stort plus för alla som inte vill tvätta så ofta för att minska slitaget. Dessutom riktigt drygt och med en lyxig känsla trots ett överkomligt pris. En favorit att återkomma till år efter år och som alltid håller vad det lovar.

Fördelar:

 • Ger mycket volym
 • Håller håret rent länge
 • Proteiner som ger håret stadga
 • Torkar inte ut håret

Nackdelar:

 • Förpackningen är svår att hantera i duschen

Redken Brews Extra Clean Schampoo

Det här är en riktig bubblare eftersom det inte egentligen är ett volymschampo i ordets rätta bemärkelse. Vi tar med den ändå eftersom det är en favorit för många av oss som har tunt och lite fett hår som gärna faller platt och blir nedtyngt av stylingprodukter. Det här är ett schampo som gör håret maximalt rent och tar bort alla spår av stylingprodukter. Resultatet blir ett väldigt rent och voluminöst hår. Egentligen är produkten riktad till män men det här är en produkt vi i testteamet gärna lånar av våra pojkvänner! Flera av oss använder oss av schampot en gång i veckan för att få håret riktigt rent. Eftersom det är något uttorkande är det inte för daglig användning.

Fördelar:

 • Formula med malt som ger näring och stadga
 • Djup rengöring som tar bort fett och produktrester

Nackdelar:

 • Går håret torrt