Bästa tandblekningen 2022 – fixa ett vackert leende själv

Ett vackert vitt leende gör alla människor vackrare. Vita tänder ger ett fräscht och välvårdat intryck, men tyvärr är det många faktorer som bidrar till missfärgade tänder. Kanske har du, precis som många av oss andra, fått missfärgade tänder på grund av kaffe, vin, kryddstark mat, rökning eller ålder. Har den naturligt vita färgen med åren förändrats till ljusgul? Oroa dig inte, det finns lösningar på problemet. Med en bra och effektiv tandblekning kan du fixa ett vackert och skinande vitt leendet hemma.

Intresset för tandblekning har varit stort sedan början av 2000-talet, men de senaste åren har marknaden av tandblekningsprodukter fullkomligt exploderat. Även skönhetssalonger som erbjuder tandblekning har ökat, men det är framför allt fler som väljer att bleka tänderna hemma. Tack vare den stora efterfrågan finns det nu många märken som erbjuder skonsamma och effektiva behandlingar som du själv kan göra hemma. För att resultatet ska bli bra krävs det att du använder en tandblekning av hög kvalitet. Tandblekningar av dålig kvalitet kan tyvärr vara skadliga både för tänderna och tandköttet. För att hjälpa dig rätt i djungeln av tandblekningsprodukter har vi testat ett stort antal produkter. Som alltid när vi testar produkter väljer vi en kombination av produkter som fått höga betyg och kundrecensioner online, rekommendationer från branschexperter och testpanelens personliga favoriter. Här kan du läsa mer om vanliga frågor om tandblekning samt vilken tandblekning som vi utsåg till vinnare i vårt bäst i test.

Efter noggrant testande av en stor mängd olika tandblekningar har vi utsett vinnare i tre olika prisklasser. Dentaworks Plus med tandblekningspenna är vinnare i premiumkategorin, Dentway Starter Kit är vinnare i mellankategorin och ConfidentSmile Tandblekningspenna är vinnare i budgetkategorin.


Premium – Dentaworks Plus med tandblekningspenna

Dentaworks är en av de ledande märkena för tandblekning hemma. Detta pluspaket innehåller allt du behöver för att skaffa ett skinande vackert leendet. Paketet innehåller gel, skenor och tandblekningspenna. Detta gör att du kan fortsätta din tandblekningsbehandling även om du är på resande fot. Formulan är fri från peroxider och är pH-neutral. Testpanelen var mycket imponerad av resultatet från detta tandblekningspaket. Den svenska manualen är lätt att följa och redan efter 7 dagar sågs ett synligt resultat på missfärgningar. Ett mycket komplett tandblekningspaket för dig som vill se en stor förändring!


Mellan – Dentway Starter Kit

Dentway Starter Kit är en hypad tandblekning för hemmabruk. Den har rykte om sig att vara mycket effektiv och ge samma resultat som en tandblekning hos tandläkare. Med över 100 000 sålda produkter var förväntningarna höga. Det skulle dock snabba visa sig att detta startpaket från Dentway höll vad det lovade. Wow! Resultatet kom nästan omedelbart. Redan efter en användning är tänderna märkbart ljusare och efter två veckors användande enligt instruktionerna är leendet vitt och fräscht. Dessutom är paketet otroligt enkelt att använda. En utmärkt tandblekning för dig som snabbt och enkelt vill skaffa dig vitare tänder.


Budget – ConfidentSmile Tandblekningspenna

Denna tandblekningspenna från ConfidentSmile är en riktigt prisvärd tandblekning. Den är mycket enkel att använda och du kan ta med dig den överallt. Den ger ett snabbt resultat och endast efter ett par dagars användning såg vi en tydlig skillnad i nyansen. Den passar framför allt för att snabbt ta bort missfärgningar och fläckar från tänderna. Om du endast vill bleka tänderna ett par nyanser är denna penna ett riktigt bra alternativ. Formulan är skonsam och framtagen enligt den högsta kvalitetsstandarden inom EU. Ett stort plus är att du endast behöver låta gelen verka i 15 minuter, sen kan du skölja munnen. Otroligt smidigt när du snabbt vill få ett fräschare leende.


Bubblare – Warpaint Tandblekning

Namnet, konsistensen, ingredienslistan och kundrecensionerna gjorde oss mycket förväntansfulla på denna produkt. Warpaint är en tandblekning från Australien som består av 100 % naturliga ingredienser. Ingredienser som aktiv kol från kokosnötens skal, bentonitlera, apelsinskal och pepparmynta polerar tänderna skonsamt och ger ett naturligt vitare leende. Influensers och konsumenter över hela världen har hyllat denna produkt och vi ville så klart också prova den. Fyllda av förväntan testade vi denna naturliga tandblekning och resultatet är fantastiskt! Tänderna blir ljusare, men framför allt fräschare efter bara några användningar.Köpguide – Frågor & Svar

Tänderna missfärgas med åren på grund av många olika faktorer. Som tur är finns det många effektiva tandblekningsmetoder för att behandla missfärgningarna och få tillbaka det naturligt vita leendet. Det är dock många som tycker att det är svårt att välja produkt och veta vad som är skillnaden mellan de olika märkena. Här svarar vi på de vanligaste frågorna om tandblekning hemma.

Vad beror missfärgningen på?

Gula och missfärgade tänder beror på flera anledningar. Dels har vi alla olika genetiska anlag som ger olika nyanser på tänderna. De flesta missfärgningar beror dock på livsstilsfaktorer som kaffe, te, rökning, kryddstark mat och rött vin. De flesta dricker exempelvis flera koppar kaffe per dag vilket sätter sina spår efter ett par år. Som tur är så kan du behandla missfärgningar som kommer från kost och andra livsstilsfaktorer på ett skonsamt sätt.

Fungerar tandblekning hemma?

Många är skeptiska till om tandblekningar avsedda för hemmabruk verkligen fungerar. Det finns många produkter som ger fina och effektiva resultat, men tyvärr finns det även produkter som lovar mer än vad de erbjuder. Därför är det viktigt att läsa recensioner och tester, exempelvis detta bäst-i-test, för att skapa dig en uppfattning och vilken tandblekning som ger snygga vita tänder. Det har skett stora framsteg på forskningsområdet vad gäller tandblekningsprodukter för hemmabruk och idag finns det både effektiva och säkra produkter som möjliggör behandling hemma.

Gör det ont att bleka tänderna hemma?

Tandblekning ska inte göra ont, men det är inte ovanligt att ilningar kan uppstå under eller efter en behandling. Dessa ilningar är inte farliga, men de kan upplevas som obehagliga. Oftast går de över ett par timmar efter behandlingen. Om du av någon anledning skulle få ont i tänderna eller i munnen är det viktigt att du uppsöker tandläkare. Det kan bero på obalans i munhälsan eller karies. Tandblekning orsakar dock inte dessa problem, utan det är problem som funnits tidigare.

Är tandblekning hemma farligt?

Den vanligaste frågan angående tandblekning är om det är farligt. En tandblekning som är godkänd enligt EU:s säkerhetsstandard och kosmetiska regelverk är inte farlig att använda hemma. År 2011 beslutade EU att begränsa innehållet av väteperoxid i tandblekningsprodukter. Väteperoxid är ett ämne som visat sig vara skadligt för tänder såväl som munhälsan. Ju starkare väteperoxid som används, desto vitare tänder får du. Enligt de nya reglerna får halten av väteperoxid vara max 0,1 procent i tandblekningsprodukter som är avsedda för hemmabruk. Legitimerade tandläkare får dock använda sig av högst 6 procent. Vanliga komplikationer av väteperoxid är blödande tandkött, starka ilningar och blodblåsor. Tänk på att produkter som köps utanför Sverige kan innehålla höga halter av väteperoxid och andra farliga ämnen. Därför är det ytterst viktigt att du köper tandblekningsprodukter från en svensk återförsäljare. Samtliga produkter i vårt test uppfyller EU:s säkerhetsstandard och är säkra att använda hemma.

Är det någon gång som tandblekning bör undvikas?

Ibland kan det vara olämpligt att bleka tänderna. Om du har oskyddade rotytor, problem med munhälsan eller svåra skador på tänderna kan det vara en dålig idé att bleka tänderna. Detta på grund av att produkterna kan skapa ilningar i tänderna. Om du är osäker är det bäst att låta en tandläkare eller tandhygienist avgöra innan du påbörjar behandlingen. Det är svårt att själv bedöma om det är riskfyllt. De allra flesta personer kan dock använda tandblekning för hemmabruk utan problem.

Hur går tandblekningen till?

Det finns många olika metoder att bleka tänderna hemma. Oftast görs det i form av blekmedel i form av en gel som penslas på eller läggs på tänderna. Att använda en plastskena med gel är en vanlig metod som används både av professionella tandläkare och i form av tandblekningsprodukter för hemmabruk. Blekmedel kan även kombineras med ljusbehandling och laser, dock inte för hemmabruk. Tandblekningen är en kemisk process där blekmedel tränger in i emaljen och bryter ned de missfärgade ämnena. Ju starkare medel desto snabbare och tydligare effekt. Nackdelen med starka medel är dock att de kan skada emaljen på tänderna. Därför finns det ett strikt EU-regelverk för tandblekning för hemmabruk.

Hur lång tid tar det innan resultatet syns?

Hur lång tid det tar innan resultatet av tandblekningen syns beror på flera faktorer. Dels beror det på vilken produkt som du använder. Vissa tandblekningar ger effekt efter endast en användning, medans andra kräver regelbunden användning under flera dagar eller veckor. Oftast syns det en effekt efter en eller några få användningar, men det kan dröja innan det önskade resultatet uppnås. Resultatet och tiden beror även på hur missfärgade tänderna är och hur länge missfärgningarna har funnits. Svåra missfärgningar tar längre tid, men i princip alla missfärgningar går att behandla. Det finns å andra sidan hopp även för riktigt gula tänder. Tändernas ursprungsfärg, som beror på genetiska anlag, spelar även roll för slutresultatet. Ju vitare tänder du hade från början desto större chans är det att du får ett fint vitt resultat.

Hur länge håller sig tänderna vita efter tandblekningen?

Hur länge tänderna håller sig vita beror på vilken produkt som användes och hur du sköter dina tänder efter behandlingen. Vissa produkter ger en ytlig polering och resultatet måste underhållas regelbundet, ofta varje vecka och ibland till och med varje dag. Andra produkter ger en mer grundlig blekning som håller i 1-2 år. Faktorer som kaffe, snusning, te och vin kommer att påverka resultatet negativt. För att behålla det vita resultatet bör du undvika faktorer som missfärgar tänderna. Å andra sidan är det viktigt att njuta av det goda i livet. Många väljer därför att genomföra regelbundna tandblekningar och leva livet som tidigare.

För vem är denna produkt?

Tandblekning passar alla som vill ha vitare och fräschare tänder. Missfärgade tänder är ett resultat av mat, dryck och livsstil. De flesta märker av missfärgningar redan i 20-årsåldern och det är vanligt att missfärgningarna blir värre med åldern. Yngre såväl som äldre personer kan använda en tandblekning hemma. Resultatet beror på hur pass missfärgade dina tänder är, vilken produkt du använder och hur ofta du behandlar tänderna. Följ alltid instruktionerna noggrant eftersom de skiljer sig mellan olika produkter. Om du har haft problem med tandköttet eller om du haft återkommande inflammationer i munnen kan det vara en god idé att först rådgöra med en tandläkare eller tandhygienist.

Hur valde vi vilka produkter vi skulle testa?

Det finns ett enormt utbud av produkter för tandblekning hemma och det var sannerligen inte lätt att välja ut vilka som skulle ingå i testet. Precis som vi vanligtvis gör när vi testar produkter gjorde vi noggrann research först. Vi kontrollerade vilka tandblekningar som fått höga kundbetyg och bra recensioner online samt vilka som ofta rekommenderas av influensers och skönhetsskribenter. Därefter kontaktade vi branschexperter, exempelvis tandläkare och tandsköterskor, för att höra vilka tandblekningar som de rekommenderar. Slutligen inkluderade vi även våra egna personliga favoriter och produkter som vi länge velat prova. Detta resulterade i ett varierat urval av olika typer av tandblekningar i olika prisklasser. Självklart är alla produkter i testet mycket säkra och godkända för försäljning i Sverige.


Våra favoriter

Premium: Dentaworks Plus med tandblekningspenna

Dentaworks Plus är en mycket komplett tandblekning för hemmabruk. Detta paket innehåller allt som behövs för att bleka tänderna. Här ingår gel, skenor och en smidig tandblekningspenna. Testpanelen älskade detta smarta paket eftersom de inte behövde välja mellan pennan eller skenor. Istället kunde testpersonerna varva med skenor och pennan och anpassa behandlingen efter situationen. Ibland är pennan betydligt smidigare än skenorna och då är det bra att ha den till hands. Kombinationen ger en dubbelverkande behandling med ett otroligt snyggt resultat. Redan efter en veckas användning syns en tydlig nyansskillnad. Paketet innehåller en nyanskarta vilket gör det lätt att följa framstegen. Formulan är kliniskt testad och behandlingen känns mycket skonsam för såväl tänderna som tandköttet. Detta paket känns väldigt lyxigt. Det passar framför allt personer som vill ha en flexibel lösning som ger effektivt resultat. Om du reser mycket eller har svårt att få till tiden att sitta regelbundet med blekningsskenan är detta den perfekta tandblekningen för dig.

Fördelar:

 • Synlig effekt redan efter en vecka
 • Skonsam och fri från peroxider, BPA, TEA och parabener
 • Kliniskt testad
 • Flexibel lösning
 • Manual på svenska

Nackdelar:

 • Dyraste produkten i testet

Mellan – Dentway Starter Kit

Dentway Starter Kit är helt klart en av marknadens bästa produkter för tandblekning hemma. Dentway är marknadsledande i Norden när det kommer till tandblekning. Sedan starten 2005 har de sålt över 100 000 produkter. Internet svämmar över av fantastiska kundrecensioner vilket gjorde testpanelen mycket förväntansfull att se om Starter Kit skulle motsvara förväntningarna. Redan efter en användning kunde vi konstatera att Dentway Starter Kit är en riktigt bra tandblekningsprodukt. Resultatet kom nästan omedelbart och det var förvånansvärt enkelt att använda produkterna. Startkitet innehåller två tandskenor, tandblekningsgel samt ett förvaringsetui för tandskenorna. Här finns det inget krångligt utan det är väldigt enkelt att komma igång. Formulan är skonsam och fri från peroxider. Den är pH-neutral och skadar därför inte tandkött eller tänder. Ytterligare en fördel är att företaget erbjuder kostnadsfri professionell tandrådgivning. Om du är osäker på om denna tandblekning passar dig eller om du behöver en kompletterande tandkräm, kan du smidigt kontakta deras rådgivande tandsköterska.

Fördelar

 • Mycket effektiv med ett snabbt resultat
 • Skonsam formula
 • Kostnadsfri professionell tandrådgivning
 • Enkel att använda

Nackdelar

 • En testperson upplevde små ilningar som dock gick över mycket snabbt.

Budget – ConfidentSmile tandblekningspenna

Denna klassiska tandblekningspenna är testets vinnare i budgetklassen. Testpanelen var förs lite skeptiska på grund av det låga priset och ställde sig frågande till om det ens är möjligt att se någon skillnad. Resultatet efter ett par dagars användning var dock mycket positivt. En tydlig nyansförändring syns och tänderna både ser och känns fräschare. Redan efter en användning bleks missfärgningar och fläckar vilket gör denna penna från ConfidentSmile till en riktig prisvärd produkt. Den är mycket smidig och enkel att använda. Pennformatet är populärt vid tandblekning hemma eftersom användaren enkelt penslar på tandblekningsgelen på tänderna. Den verkar snabbt och efter 15 minuter kan munnen sköljas. Behandlingen kan upprepas tills önskat resultat är uppnått. Tandblekningspennan kan tas med överallt, till exempel på resor. Otroligt enkelt och effektivt! Ytterligare ett stort plus är den säkra formulan som är fri från peroxider och följer EUs högsta säkerhetsstandard.

Fördelar:

 • Priset! Den mest prisvärda produkten i testet
 • Enkel och smidig
 • Snabbt resultat på missfärgningar och fläckar

Nackdelar:

 • Bleker tänderna endast några nyanser ljusare

Bubblare: Warpaint tandblekning

Warpaint är en så pass annorlunda tandblekning att vi kände att vi behövde inkludera den som vår bubblare i testet. Den skiljer sig markant från de andra tandblekningarna i testet. Denna naturliga formula med aktivkol från kokosnötter, bentonitlera, pepparmynta, citronmyrten och apelsinskal låter onekligen lockande. Testpanelen var dock skeptisk till om denna 100 % naturliga tandblekning skulle ge någon effekt, men redan efter ett par dagars användning såg tänderna märkbart fräschare och ljusare ut. Det kändes verkligen som att de blivit polerande och den naturligt vita färgen kommit fram under den missfärgande hinnan som fanns där tidigare. Warpaint kan användas dagligen och en burk räcker till 150 behandlingar vilket gör den till en mycket prisvärd tandblekning. Det är den enda tandblekningen i testet som är i pulverform. Den är dock mycket enkel att använda. Allt som du behöver göra är att doppa en blöt tandborste i pulvret och sedan borsta tänderna som vanligt i 2 minuter. Därefter spottar du ut pulvret och sköljer munnen. En ytterligare fördel med denna produkt är att den sägs stärka tandköttet och ge en fräsch andedräkt.

Fördelar:

 • 100 % naturlig och ekovänlig
 • Prisvärd
 • Ger stärkt tandkött och fräsch andedräkt

Nackdelar

 • Ger endaste några nyanser ljusare tänder

Våra utmanare

Vi testade många tandblekningar för att kunna utse ovanstående vinnare. Följande produkter förtjänar ett omnämnande trots att de inte utsågs som vinnare i vårt tandblekningstest.

Brilliant Smile Whitening Toothpaste 65 ml

Vi valde att inkludera flera tandkrämer i vårt test och Brilliant Smile Whitening var den bästa. Efter några veckors användning morgon och kväll gav den vitare tänder och en bättre munhälsa. Den känns väldigt skonsamt, nästan vårdande, och tar bort beläggningar och missfärgningar på tänderna. Den har ingen slipeffekt vilket gör att den inte skadar emaljen. Fördelen med denna tandblekning är att det är väldigt lätt att få in en rutin att använda den. Allt du behöver göra är att byta ut din vanliga tandkräm mot denna. Dessutom kan gravida och ammande kvinnor använda den.

Fördelar:

 • Vårdande och skonsam
 • Förbättrar munhälsan
 • Passar bra för ytliga missfärgningar

Nackdelar:

 • Relativt dyr för att vara en tandkräm
 • Begränsad blekningseffekt

Dentway White Strips

Strips är ett mycket populärt sätt att bleka tänderna hemma. Detta är framför allt vanligt förekommande i USA, men de senaste åren har det blivit allt vanligare även i Sverige. Detta sätt är ett av de snabbaste sätten att få vitare tänder. Det tar endast 20 minuter och det är väldigt säkert. Stripsen appliceras på övre och undre tandraden och för bästa resultat bör du upprepa behandlingen sju dagar i rad. Ett paket innehåller 28 stycken strips vilket gör det till en relativt dyr produkt eftersom varje behandling behöver två strips. Å andra sidan är det få tandblekningsprodukter för hemmabruk som är så enkla och effektiva som denna.

Fördelar:

 • Resultat efter endast 20 minuter
 • Utvecklat av tandläkare
 • Formula utan kemiska tillsatser eller peroxider
 • Enkel att använda

Nackdelar:

 • Relativt dyr

Swiss Clinic Whitening System

Denna tandblekning har fått många positiva recensioner och höga kundbetyg. Det är en lyxig tandblekning för hemmabruk som ger ett långvarigt resultat. Denna behandling passar dig som vill ge tänderna en dunderkur en gång istället för att dagligen pensla eller borsta tänderna. Denna storsäljare är framtagen av tandläkare i Schweiz och innehåller skenor och gel. Vi testade produkten 45 minuter dagligen under en veckas tid och resultat var otroligt bra! Tänderna blev mycket vitare och gav inga ilningar. Ett riktigt kraftpaket för dig som vill se stor effekt.

Fördelar:

 • Långvarigt resultat som håller i 1-2 år
 • Stor nyansskillnad efter en veckas behandling
 • Skonsamt för emalj och tandkött

Nackdelar:

 • Ganska avancerad och tidskrävande behandling