Bästa ögonfransserum 2022 – få täta och långa ögonfransar

Drömmer du om långa flörtiga ögonfransar? Då är ett ögonfransserum lösningen. Denna produkt har blivit allt mer populär de senaste åren och det finns numera serum i olika prisklasser och från många olika märken. Ett bra serum kan ge täta, mörka, friska och långa ögonfransar. Med ett effektivt och bra ögonfransserum kan du få till den trendiga osminkade looken som inte kräver någon mascara.

Ögonfransserum var en hajp i början av 2010-talet, men år 2013 förbjöd Läkemedelsverket ingrediensen prostaglandinanaloger som många ögonfransserum innehöll på den tiden. Flera serum fick försäljningsförbud, men idag finns det många säkra och effektiva ögonfransserum på den svenska marknaden. Det är dock fortfarande många konsumenter som tycker att det är svårt att välja ögonfransserum. Vilka fungerar egentligen? Här går vi igenom vanliga frågor och utser vilket ögonfransserum som är det bästa i tre olika prisklasser. För att kunna utse det ögonfransserum som är bäst i test 2022 valda vi ut ett stort antal produkter. Som vanligt när vi testar skönhetsprodukter väljer vi en kombination av personliga favoriter och nya spännande produkter som vi är nyfikna på att testa. Urvalet av testprodukter är baserat på kunskap från teamets duktiga skönhetsjunkies, produktrecensioner och betyg samt rekommendationer från branschexperter.

Efter flera veckor av noggrant testande har vi utsett vinnare i tre olika priskategorier. RevitaLash Advanced är vinnare i premiumkategorin, Filorga Optim Eyes Lashes & Brows är vinnare i mellankategorien och Maybelline Lash Sensational Serum är vinnare i budgetkategorin.


Premium – RevitaLash Advanced

RevitaLash Advanced är det bästa ögonfransserumet i vårt test. Denna fantastiska produkt är en kultfavorit bland skönhetsexperter och ger en hälsosam och effektiv tillväxt av fransar. Redan efter två veckor märkte testpanelen stor skillnad med både längre och synbart tätare fransar. Produkter innehåller aktiva ingredienser som stimulerar tillväxten. Formulan innehåller bland annat biotin, peptider, grönt te och lipider. Resultatet ger friska och längre fransar med en hälsosam glans. En stor fördel med detta serum är att det fungerar lika bra även på ögonbryn vilket gör det till en multiprodukt. Trots det relativt höga priset är det därför en prisvärd produkt mer flera användningsområden. En mirakelprodukt för alla som har tunna fransar!


Mellan – Filorga Optim Eyes Lashes & Brows

Det hypade franska skönhetsmärket Filorga har tagit världen med storm med deras hudvårdande produkter. Deras ögonfrans- och brynserum är inget undantag. Detta smarta serum är indelat i två olika steg. Steg ett är ett boosterserum som stimulerar tillväxten i hårsäckarna. Steg två är en mascara som ger näring och fungerar som en primer. Det är en otrolig produkt som passar för överplockade ögonbryn såväl som korta och tunna fransar. Teamet som testade älskade att denna produkt är en dubbelprodukt med både serum och vårdande näring. Efter ett par veckor såg vi en tydlig skillnad och fransarna känns mycket starkare och fylligare.


Budget – Maybelline Lash Sensational Serum

Vi måste erkänna att vi var lite skeptiska till detta ögonfransserum inför testet. Det låga priset sticker verkligen ut bland testprodukterna. Vi undrade om det ens är möjligt att få någon effekt med en sådan billig produkt. Detta serum från Maybellline överraskade stort och är vår vinnare i budgetklassen. Det är ett serum med aktiva ingredienser, bland annat aminosyror, som aktiverar hårtillväxten. Resultatet är naturligt och synbart efter tre veckors användande. Fransarna är både tjockare och friskare. Serumet känns vårdande och det går att använda två gånger per dag. Teamet applicerade detta serum innan mascara och resultatet gjorde att fransarna på en gång såg fylligare och längre ut.


Bubblare – Xlash Eyelash Serum

Xlash är ett annan hypat märke som fått enormt mycket uppmärksamhet de senaste åren. Det tog lite längre tid att se resultatet av denna produkt, men det var väl värt mödan. Efter 30 dagars användande är fransarna märkbart längre och fylligare. Vi tycker även att fransarna blivit aningen mörkare vilket är en stor fördel. Hejdå mascara! Det är inte endast vårt test team som uppnått dessa goda resultat. Många studier visar att användare upplever en märkbar förbättring av fransarnas kvalitet efter 3-4 veckors användande. När du väl uppnått önskat resultat räcker det med att använda detta serum två gånger i veckan för att bibehålla resultatet.Köpguide – Frågor & Svar

Det är ytterst få som är lyckligt lottade att födas med långa, täta ögonfransar. Om du tillhör majoriteten som inte har dessa drömfransar naturligt kan du trösta dig med att markandens effektiva ögonfransserum kan ge en stor förändring. Självklart finns det även lösögonfransar och avancerade mascaraborstar, men med handen på hjärtat så vill vi nog alla helst ha naturligt längre fransar. Ögonfransserum ger ett snyggt och naturligt resultat som dessutom är billigare att underhålla än lösögonfransar. Här svarar vi på de vanligaste frågorna om ögonfransserum.

Hur används ögonfransserum?

Ett ögonfransserum används vanligtvis i tre steg. Först rengör du fransarna och ögonlocket, därefter applicerar du serumet och till sist väntar du på resultatet. I det första steget är det viktigt att ansiktet och ögonen är rena innan du applicerar. Om fransarna eller ögonlocken har spår av smink eller hudvårdsprodukter kommer inte serumet att verka på bästa sätt. Det är därför mycket viktigt att du ger produkten de bästa möjliga förutsättningarna för att du ska kunna skapa dina drömfransar. Därefter är det dags att applicera serumet. De flesta serum appliceras kvällstid innan du ska sova. Det finns dock många varianter som kan appliceras dagtid och tål mascara över serumet. Det är därför viktigt att kolla bruksanvisningarna till respektive produkt. De flesta ögonfransserum appliceras som en eyeliner ovanför den övre fransraden. Vissa appliceras som en mascara, men dock närmare fransroten och mindre på topparna. Var noggrann med att inte få serumet i ögat eftersom det kan svida lite. Skölj i så fall med vatten och börja om igen. Slutligen är det dags att vänta på resultatet. Det gäller att ha tålamod och vänta i åtminstone 3-4 veckor för att se resultat. Efter 5-8 veckor bör du kunna se det slutgiltiga resultatet. De första veckorna applicerar du serumet dagligen, men när du uppnått önskat resultat räcker det att applicera 2-3 gånger i veckan för att bibehålla resultatet.

Hur fungerar ögonfransserum?

Ett ögonfransserum ger hårsäckarna näring som stimulerar hårtillväxten. De flesta fransserum har dubbeleffekt. De stimulerar de hårtillväxten genom att ge näring och protein till hårsäckarna vid fransroten. Detta gör att fransarna växer snabbare samt blir längre och fylligare. De flesta serum är dessutom vårdande vilket förebygger slitage av ögonfransarna. Detta gör dem starkare och skyddar dem från att falla av tidigt. Aktiva ingredienser är nyckeln för att ögonfransserumet ska fungera. Ingredienser som peptider, aminosyror, lipidier, mineraler och olika sorters vitaminer är vanliga i serum och stimulerar tillväxten. Många innehåller någon form av fuktingrediens för att ge glansiga och friska fransar. Precis som huden och håret behövs bra produkter för att fransarna ska må bra. Ett långvarigt och regelbundet användande av ögonfransserum påverkar fransarnas växtcykel positivt. Växtfasen förlängs vilket bland annat resulterar i fler och tätare fransar.

Är ögonfransserum farligt?

En mycket vanlig fråga är om ögonfransserum är skadligt på något sätt. Om produkten används enligt bruksanvisningen är serumet helt ofarligt. Dagens produkter innehåller skonsamma och ingredienser som är godkända av Läkemedelsverket. Däremot har produkten fått ett dåligt rykte på grund av ämnet prostaglandinanaloger som var tillåtet fram till 2013. Detta ämne gav upphov till hudirritationer och färgförändringar vilket ledde till säljförbud av många ögonfransserum. Idag är dock alla ögonfransserum på den svenska marknaden helt fria från detta ämne. Förbudet mot prostaglandinanaloger gjorde att tillverkare tog fram effektiva serum med ofarliga ämnen. Det är dock mycket viktigt att komma ihåg att detta ämne fortfarande är godkänt i många andra länder. För att garantera att du köper ett ofarligt ögonfransserum bör du alltid köpa det i Sverige eller hos auktoriserade svenska återförsäljare på nätet som Nordic Feel, Lyko och Eleven.

Kan det svida eller göra ont?

Ögonfransserum ska varken svida, klia eller göra ont. Om det av någon anledningar sker vid användandet beror det förmodligen på en allergisk reaktion eller felaktig användning. Ögonfransserumen i detta test är testade för att inte orsaka allergi, men ingen vet hur just du reagerar på olika produkter och ingredienser. Det är därför alltid bra att testa serumet på handen och vänta och se hur huden reagerar. Om du inte märker någon reaktion inom 48 timmar kan du applicera serumet vid fransarna enligt anvisning. Följ alltid instruktionerna för just det serum som du väljer att använda. Använd det inte oftare än vad som anges i instruktionerna eftersom det kan leda till irritation. Undvik att få serumet i ögat då det kan svida. Ett ögonfransserum ska aldrig användas i ögonen, utan endast på ögonlocket eller på ögonfransarna.

Hur lång tid tar det innan resultatet syns?

Det gäller att ha tålamod när du använder ögonfransserum. Den som vill vara fin får lida pin säger ordspråket och det passar väl in här. Om du följer instruktionerna till punkt och pricka och använder det varje dag i 3-8 veckor kommer du att se resultat. Hur lång tid det tar innan du kan märka resultatet beror dels på var i tillväxtcykeln som dina fransar befinner sig, men även kvalitén på dina fransar. Om de är torra och skadade kan det ta lite längre. De flesta ser fina resultat redan efter en månads användning, men fortsätter med daglig applicerar i upp till åtta veckor för att maximera resultatet. Efter detta får du inte glömma bort att underhålla fransarna genom att applicera serumet 2-3 gånger i veckan. Du vill ju inte att allt arbete ska vara bortkastat!

Är det någon gång ögonfransserum bör undvikas?

Eftersom ögonfransserum är en relativt ny produkt på marknaden saknas det studier för hur vissa grupper reagerar vid användandet av denna produkt. Om du är frisk och inte har några hudproblem kan du utan problem använda ögonfransserum enligt anvisningarna. Om du däremot är gravid, ammar eller har en kronisk sjukdom är det bättre att inte använda ögonfransserumet. Det finns inget som tyder på att det ska vara farligt att använda för dessa grupper, men däremot finns det tyvärr inte heller några studier som garanterar att att detta. För gravida och ammande kvinnor är det därför bättre att ta det säkra för det osäkra och vänta med att använda det. Om du har en kronisk sjukdom kan du rådgöra med din läkare. Om du har väldigt känslig hud eller en hudsjukdom är det viktigt att du rådgör med en hudläkare eller hudterapeut innan användning.

Vad innebär fransarnas tillväxtcykel?

Det är viktigt att förstå ögonfransarnas tillväxtcykel för att förstå hur ett ögonfransserum fungerar och varför det tar en viss tid att se resultatet. Ögonfransarna tillväxtcykel sker i tre olika faser. Dessa faser kallas för anagena, katagena och telogena. Den anagena fasen är det aktiva växtstadiet för fransen. I denna fas växer fransen cirka 0,16 millimeter per dag. Detta innebär att det tar cirka tre veckor för fransen att växa ut från roten till full längd. Katagenafasen är en övergångsfas som tar cirka 2-3 veckor. Här slutar fransen växa och hårsäcken täpps igen. Den sista fasen är telogena som är vilofasen. Här händer ingenting med dina fransar utan de behåller sin längd och form. Uppskattningsvis är cirka 90% av dina ögonfransar i denna fas. Ett ögonfransserum stimulerar hårsäckarna och kan därför förlänga tillväxtcykeln. Detta gör att fransarna kan växa under en längre tid vilket ger längre och fylligare fransar. De vårdande ingredienserna gör dessutom att fransarna stärks och minskar risken att du tappar många fransar. Det är dock viktigt att tänka på att vi alla har olika tillväxtcyklar och att även genetiska faktorer spelar in.

Vad händer med ögonfransarna med åldern?

Med åldern är det många som märker att båda ögonfransarna och ögonbrynen blir tunnare och glesare. Det kan dels bero på slitage med dålig rengöring och vård av fransarna. När det gäller ögonbrynen är det många som upplever att de är överplockade. Ögonbrynstrenderna har förändrats ordentligt genom åren. För ett decennium sedan ville alla se ut som Kate Moss med hennes trådsmala ögonbryn. Idag däremot är det modellikoner som Cara Delevingne som sätter trenden med mörka buskiga ögonbryn. När det gäller fransar är det inte ovanligt att de faller av oftare med åldern. Precis som resten av kroppen behövs mer fukt och näring när vi blir äldre. Se till att vårda dina fransar på samma sätt som du vårdar ditt ansikte. Stress kan även vara en anledning till att du tappar fler fransar. Om du tappar onormalt mycket fransar och hår kan det vara en bra idé att besöka en doktor för att kontrollera att allt är som det ska.

För vem är denna produkt?

Ögonfransserum passar alla som vill ha längre, fylligare och friskare ögonfransar. Yngre såväl som äldre personer kan använda denna produkt eftersom fransarnas tillväxtcykel är aktiv i alla åldrar. Ett ögonfransserum är en produkt för dig som har tålamod och som kan följa instruktioner noggrant. Det är inte särskilt svårt att använda denna produkt, men om du inte gör det enligt produktbeskrivningen är det bortkastade pengar. Vid rätt användande under flera veckors tid kommer du som är tålmodig att se fina resultat. Gravid och ammande kvinnor bör inte använda ögonfransserum. Personer med hudproblem eller kroniska sjukdomar bör rådgöra med hudterapeut eller läkare innan användning.

Hur valde vi vilka produkter vi skulle testa?

Som ofta när vi gör tester väljer vi ut både produkter som är testgruppens personliga favoriter samt nya produkter som har fått bra recensioner och höga betyg. I detta test inkluderades även några ögonfransserum som branschexperter och hudterapeuter har rekommenderat. Detta garanterar att vi har ett urval med en blandning av produkter baserat på omdömen från oss själva såväl som experter och konsumenter. Dessutom valdes endast produkter som är godkända för försäljning i Sverige.


Våra favoriter

Premium: RevitaLash Advanced

RevitaLash Advanced från RevitaLash är teamets favorit i detta test. Baserat på rekommendationer från experter och recensioner online hos de stora skönhetsbutikerna på nätet är det tydligt att det är fler än vi som älskar detta serum. Serumets ingredienslista är imponerande med många aktiva ingredienser. Formulan med biotin, peptider, lipider och extrakt från grönt te förlänger tillväxtcykeln och ger riktiga drömfransar. Testet utfördes i första hand på ögonfransarna, men även på ögonbrynen. Redan efter två veckor märktes en skillnad och fransarna var glansigare, friskare och fylligare. Efter flera veckors användande var fransarna märkbart längre. En stor fördel med detta serum är dess vårdande egenskaper. Det känns verkligen som att fransarna får sig en dunderkur med vårdande näring. Resultatet ger ett hälsosamt och friskt intryck som avspeglar sig i hela ansiktet. Om ögonen är själens spegel är ögonfransarna dess ram. RevitaLash Advanced ögonserum ger verkligen ögat en vacker inramning tack vare långa, fylliga och framförallt hälsosamma fransar. Priset må vara högt, men det är en investering.

Fördelar:

 • Synlig effekt redan efter två veckor
 • Effektiva och vårdande egenskaper
 • Multiprodukt som går att använda på brynen
 • Full av aktiva ingredienser

Nackdelar:

 • Dyraste produkten i testet

Mellan – Optim Eyes Lashes & Brows Filorga

Filorga är ett av de trendigaste och mest hypade hudvårdsmärkena just nu. Vi älskar deras hudvårdsprodukter och testpanelen kunde knappt bärga sig till att testa deras Optim Eyes Lashes & Brows ögonfransserum. Wow! Detta serum är helt otroligt med två olika steg. Den ena sidan innehåller ett boosterserum som kickar igång hårväxten i hårsäckarna. Det andra steget kallas för ”volumizing care” och är en primer som ger näring och vård till fransarna. Detta steg ger en hälsosam lyster samt gör så att fransarna inte bryts ned lika lätt. Detta steg ger omedelbart tjockare fransar. Det går även bra att använda detta steg innan du applicerar mascara utan att effekter förstörs. Perfekt för dig som inte vill gå osminkad. Ett stort plus var såklart även att denna produkt fungerar lika bra för ögonfransar och ögonbryn. Testpanelen gillar verkligen smarta multifunktionella produkter som ger användaren mer för pengarna. Att detta serum dessutom innehåller 13 milliliter gör att det är otroligt prisvärt och håller länge. Sist men inte minst så håller detta serum vad det lovar. Efter 4 veckors användande var ögonfransarna märkbart längre och av bättre kvalitet.

Fördelar:

 • Multiprodukt med booster och vårdande primer
 • Ger tjockare fransar omedelbart
 • Fungerar även på ögonbryn
 • Prisvärd

Nackdelar:

 • Det tog ganska lång tid för fransarna att växa på längden

Budget – Lash Sensational Serum Maybelline

Detta ögonfransserum var testets stora överraskning. När det kommer till hudvårt och skönhetsprodukter styrs priset ofta av ingredienslistan. Ju fler effektiva och aktiva produkter, desto högre pris. Detta gäller inte minst ögonfransserum vars ingredienser stimulerar hårtillväxten. Detta serum har en del aktiva ingredienser, bland annat aminosyror vilket är ett protein som ger näring åt hårsäckarna. Jämfört med många andra produkter i testet är dock listan med aktiva ingredienser betydligt kortare. Därför förväntningarna relativt låga för detta serum från Maybelline. Vi måste dock medge att vi blev positivt överraskade av resultatet efter att par veckors användande. Ögonfransarna är märkbart tjockare och även lite längre. Framför allt ser de mycket friskare och fylligare ut. Vi rekommenderar detta serum till dig som vill vårda dina ögonfransar utan att göra hål i plånboken.

Fördelar:

 • Priset!
 • Vårdande
 • Ger naturligt fylliga och vackra fransar

Nackdelar:

 • Få aktiva ingredienser
 • Ingen större skillnad på längden

Bubblare: Xlash Eyelash Serum

Xlash är testets bubblare. Det är förmodligen det serum som syns mest i tidningar och i sociala medier. Många influensers rekommenderar det och vi var mycket förväntansfulla för att testa det. Testpanelen var överens om att detta ögonfransserum ger ett mycket fint resultat efter en månads användande. Ögonfransarna är definitivt både längre och fylligare. Om det är bättre än de andra vi testade med hänsyn till priset? Nja. Här är testgruppen oense. Resultatet är onekligen bra, men det var det från våra andra favoriter också. Det var en jämn kamp med de andra favoriterna och därför inkluderade vi detta serum som vår bubblare. För trots att det tar lite längre tid att se resultatet är det ett otroligt bra serum. Formulan är imponerande med många aktiva ingredienser, bland annat
innehåller antioxidanter, aminosyror och korallextrakt. Dessa främjar både hårtillväxten, men även cellförnyelsen. Vi gillar framför allt att fransarna blir något mörkare efter användningen av detta serum. Perfekt för dig som inte vill ha mascara i sommar!

Fördelar:

 • Snyggt resultat med längre, mörkare och tätare fransar
 • Formula med cellförnyande egenskaper

Nackdelar:

 • Tog längre tid att se resultatet

Våra utmanare

I testet ingick även följande godingar som trots bra resultat inte nådde hela vägen till topplistan.

Full Lash Serum Shiseido

Detta ögonfransserum från Shiseido såg många i testpanelen fram emot att prova. Fransarna kändes snabbt fylligare, men resultatet var inte bättre än våra favoriter i samma prisklass. Efter fyra veckors användning var dock fransarna längre än innan testet påbörjades. Formulan verkade mycket lovande med aminosyror och extrakt från frukten ziziphus jujuba. Det är helt klart ett godkänt och lyxigt serum. Denna produkt hade bäst doft i testet.

Fördelar:

 • God doft
 • Bra formula
 • Fylligare ögonfransar snabbt

Nackdelar:

 • Något dyr
 • Tog lång tid att se resultat på längden

Lipocils expert eyelash conditioning gel Talika

Detta ögonfransserum från Talika imponerade testgruppen. Enligt produktbeskrivningen utlovas resultat efter 28 dagar. Efter appliceringar med marscaraborste två gånger per dag i 28 dagar upplevdes fransarna som längre och mörkare. Detta serum passar framför allt dig som vill ha längre fransar. Fransarna känns även friskare och starkare redan efter ett par dagars använing. När det gäller fyllighet var resultatet inte lika tydligt som några andra av produkterna i testet. Det plånboksvänliga priset gör att detta är ett bra serum för sig som vill prova på ögonfransserum.

Fördelar:

 • Ger längre fransar
 • Relativt billig
 • Ger friskare fransar redan efter ett par dagar

Nackdelar:

 • Ger inte fylligare fransar

Medik8 Full Lash & Brow Duo

Hudvårdsmärket Medik8 har hyllats av experter och konsumeter. Deras produkter är kända för att innehålla aktiva ämnen som ger effektiva resultat. Detta ögonserum är inget undantag. Formulan innehåller massor med spännande ingredienser, bland annat peptidkomplex och sojaböns- och veteextrakt. Serumet är en duo-produkt med två hylsor. Den ena är har en eyelinerpensel och den andra är en mascaraborste.Detta serum är även vinnare i kategorin Årets Kundfavorit på Hudoteket 2018. Testpanelen gillade resultatet av detta serum och både fransar och bryn kändes fylligare och mjukare. Dock var skillnaden mer synlig på brynen än på fransarna. Det känns som en mycket vårdande produkt som framför allt ger långsiktiga resultat med mindre håravfall och en mer hälsosam hårväxt.

Fördelar:

 • Ger mer hälsosamma fransar och bryn
 • Duo-produkt med två hylsor
 • Ger stor skillnad på ögonbryn

Nackdelar:

 • Ger inte många synliga resultat på fransarna
 • Relativt dyr