Bästa hudkrämen – vårdande och återfuktande produkter för hela kroppen

En hudkräm eller kroppslotion återfuktar huden på kroppen och bidrar också med extra näring. Huden utsätts för påfrestningar varje dag. Det kan vara yttre påfrestningar från torr miljö, sol, skavande kläder, vatten och olika kemikalier. Det kan också vara inre påfrestningar som att du är stressad eller så kanske du inte dricker tillräckligt.

Med en hudkräm som blivit bäst i test kan du förebygga torr och narig hud. Du kan också behandla hud som redan blivit torr och skadad. Hudkräm finns i många varianter och prisklasser och det är inte helt lätt att hitta rätt. Det hjälper vi dig med genom vårt test.

De allra flesta är noga med att ta hand om huden i ansiktet, men resten av kroppen får i regel inte samma vård. När såg du senast till att du hade en hudkräm som verkligen passar din hudtyp? Om det var ett tag sedan är det verkligen dags nu.

Men vilken är den bästa hudkrämen? Vi har testat flera olika varianter och delat in våra favoriter i en premium-, mellan- och budgetkategori. Dessutom har vi med en bubblare och tre extra produkter som vi tycker är värda att nämna. Vi vill dock påpeka att inga hudkrämer är perfekta för alla även om många kan få bra resultat med kräm som riktas till alla hudtyper. Du bör prova flera produkter för att hitta den variant som passar dig bäst, men genom våra tester kan du lättare se vilka varianter som är bäst för dig att testa.

Hudkrämen är din allra bästa vän om du har torr hud, men även om du inte har det är krämen bra att använda för att förebygga det. Hudkrämen minskar också hudens åldrande tack vare de återfuktande egenskaperna och dessutom tillförs flera olika vitaminer som huden mår bra av.

I vårt test har vi med både dyrare och billigare produkter. En del av dem är veganska, vissa är parfymerade. Några av dem passar alla hudtyper, medan vissa riktar sig till dig som har extra torr eller känslig hud. Många hudkrämer passar också för hela familjen och flera finns även i större förpackningar. Det gör att du lätt kan finna en produkt som passar just dig och din familj.

Vi som har utfört testerna har olika hudtyper, vi föredrar olika dofter och olika formula på krämen. Därför har vi också satt upp fördelar och nackdelar med produkterna som du kan använda som vägledning vid ditt köp.

Bästa hudkrämerna

De tre produkter som vi anser vara bäst i test är Clinique Deep Comfort, ACO Body Lotion Moist oparfymerad samt Miniderm kräm 20 %. Det beror helt enkelt på att samtliga testpersoner gillar hudkrämerna, vi har fått bra resultat och vi kan tänka oss att köpa dem igen. Dessutom innehåller de alla bra ingredienser, vilket vi uppskattar.


Premium: Clinique Deep Comfort

Du som är ute efter en riktig bra hudkräm och som inte skyr ett lite högre pris har verkligen hittat rätt. Den här är en ren dröm att smörja in huden med. Det här är faktiskt en hudkräm som passar alla hudtyper och som ger bra resultat för alla. Doften är mild, formulan går snabbt in i huden och återfuktningen blir mycket behaglig. Det är inte bara vi som gillar den här hudkrämen extra mycket utan även andra som provat den och lämnat omdömen gillar den. Vi kan inte säga emot. Här får du verkligen vad du betalar för.


Mellan: Miniderm kräm 20%

Miniderm är en hudkräm som går under kategorin receptfritt läkemedel. Den kan endast köpas på apotek och den lämpar sig för dig som har väldigt torr hud. Krämen är oparfymerad och passar också bra för barn. Den är enkel att applicera och innehåller 20 % glycerol som har extra bra fuktbevarande egenskaper.


Budget: ACO Body Lotion Moist oparfymerad

Det här är en bra och mjukgörande hudlotion som återfuktar och ger huden naturlig lyster. Hudkrämen kladdar inte, den är inte djurtestad och den innehåller milda ingredienser. Produkten är fri från parfym och den går in i huden väldigt snabbt så du slipper en klibbig känsla. Vi i testpanelen gillar den här hudkrämen extra mycket tack vare den praktiska förpackningen och det låga priset. Hudkrämen är också mycket dryg och passar både barn och vuxna.


Bubblare: Eucerin Aquaphor Soothing Skin Balm

Om du har mycket torr hud kommer den här vattenfria salvan ge dig omedelbar lindring. Salvan har en form som liknar gel och den återfuktar rejält. Den blir något fet att använda på hela kroppen, men den fungerar utmärkt på läppar, händer, armbågar, hälar, och överallt där du känner dig extra torr. Huden får en starkare barriär, krämen täpper inte till hudens porer och känslig hud lugnas. Dessutom fungerar den lindrande på brännskador. Det här är en lite dyrare hudkräm i mindre förpackning men den är absolut värd sitt pris, det är vi rungande överens om.Köpguide – Frågor & Svar

Här finner du svaren på några av de frågor vi stöter på kring hudkrämer, samt på några frågor som vi undrat över lite extra under testet.

Vad är en bra hudkräm?

En bra hudkräm ska passa din hud, dig och ha ett bra innehåll. Vi i testet har olika hudtyper, vi föredrar olika dofter och det betyder också att vi föredrar olika hudkrämer. Överlag är det så att de billigare hudkrämerna också innehåller billigare ämnen som är sämre för huden. Ibland kan de rent av vara skadliga för hud och miljö. I de dyrare krämerna har tillverkaren lagt ner mer pengar på att ta fram ett innehåll som vårdar och stärker huden. Det hänger ofta samman med att du inte behöver ta lika mycket av krämen och den blir också drygare. Det gör att ett högre inköpspris inte måste betyda att krämen blir dyrare i längden än en billig variant. Dessutom måste du se till din huds välmående.

Undvik starkt parfymerade hudkrämer, produkter som innehåller silikon och mineraloljor. Ju renare innehåll krämen har, desto bättre för dig. Sedan måste du förstås själv bestämma dig för vilken hudkräm du gillar bäst. Du ska känna att den hudkräm du använder verkligen gör något för din hud. Om du har använt krämen flera dagar i rad och fortfarande upplever problem med torr hud eller om huden rent av känns sämre kan det vara läge att prova en annan variant av ett annat märke eller en produkt som riktar sig just mot din hudtyp.

När ska hudkrämen användas?

Beroende på hur din hud känns kan du återfukta den en eller flera gånger varje dag. När du har varit i vatten, badat eller duschat bör du alltid smörja in dig en extra gång. Det är extra viktigt om du badat i saltvatten eller klorhaltigt vatten som tenderar att torka ut huden än mer.

Det går inte att smörja in huden för mycket, och gör gärna användandet av hudkrämen till en del av din dagliga rutin. Då kommer du snabbt att märka att huden mår bättre. Vi föredrar alla olika rutiner. Vissa av oss gillar att smörja in huden på morgonen, andra gör det hellre på kvällen. Det går dock inte att bortse från att du kommer att må mycket bättre med en mjuk och följsam hud som inte irriterar under dagen. När du smörjer in kroppen varje dag hinner huden aldrig bli torr och dessutom ser du till att tillföra nya vitaminer till den ständigt. Även om du har en hud som inte blir speciellt torr behöver den en bra hudkräm som skyddar lite extra, speciellt när luften är torr och kall utomhus eller när huden utsätts för extra påfrestningar, antingen utifrån eller från insidan av kroppen.

Kan en hudkräm motverka att huden åldras?

Det finns hudkrämer som menar att de hindrar huden från att åldras, men det som har störst effekt är faktiskt rejäl återfuktning. Ju mer du återfuktar huden, desto längre kommer den att hålla sig spänstig och fräsch. Självklart är bra vitaminer också sådant som är viktigt för huden men de är inte den huvudsakliga anledningen till att hudens åldrande skjuts upp.

Kan den hudkräm som är bäst i test användas över hela kroppen och hur används den?

De flesta hudkrämer kan användas över hela kroppen. I ansiktet är det dock klokt om du använder en speciell ansiktskräm. Det har helt enkelt att göra med att huden i ansiktet är betydligt känsligare än huden på övriga kroppen. Tänk också på att vara försiktig vid slemhinnor i kroppen. De kan vara extra känsliga.

När du använder en hudkräm är det viktigt att du smörjer in den ordentligt. Huden ska inte kännas kladdig eller klibbig lång tid efter att krämen har smorts in. Tänk också på att massera in lite extra hudkräm om du har platser på kroppen som är extra torra. Det kan vara armbågar, knän eller kanske underbenen som behöver lite extra kärlek.

Finns det oparfymerade hudkrämer?

Ja, det finns både oparfymerade hudkrämer, varianter som har en svag parfymering och vissa som doftar lite starkare. Om du har mycket känslig hud eller om du inte tål parfym kan det vara klokt att välja en oparfymerad variant. Det är också bra om du tenderar att vilja bära lite starkare parfymer. Självklart går det också bra att variera hudkrämer som fungerar. Under vissa dagar kanske en oparfymerad variant passar bättre, medan du kan välja en parfymerad hudkräm vid andra tillfällen.

Är alla de bästa hudkrämerna 2020 djurtestade?

Nej, absolut inte! Det finns vissa företag som djurtestar sina produkter, medan andra använder vissa ingredienser som har djurtestats. Många företag har dock gått ifrån djurtester helt och hållet. Om du vill vara extra säker gör du klokt i att titta efter veganmärkningar på produkten. Vi tittar också på vilka ingredienser som finns i hudkrämen innan vi köper den. Det finns nämligen vissa saker som i stort sett alltid testas på djur. Om du vill vara säker på att du inte köper en hudkräm som testats på djur kan du själv studera några av de listor som finns över djurtestade ingredienser.

Du kan också titta på förpackningen. Om det står att produkten är testad dermatologiskt eller kliniskt testad är den testad på människor istället för på djur men samtidigt kan produkten vara allergitestad, och det görs ofta på djur.

Välja hudkräm efter sin hudtyp

Det finns olika hudkrämer som passar olika hudtyper. Om du har en mycket torr hud är det till exempel klokt att välja en variant just för det. Då får du en kräm som ger dig allra bäst hjälp. När vi har testat vilken hudkräm som blir bäst i test har vi också tittat på vilka hudkrämer vi har fått bäst hjälp av trots att vi har olika hudtyper. Vi kan överlag säga att vi absolut upplever bäst resultat med de krämer som verkligen riktar sig till våra specifika hudtyper. Vi märkte också att det i många fall är så att de lite kladdigare krämerna faktiskt har allra bäst effekt på de torraste hudpartierna samtidigt som ytan ger lite extra skydd.

För vem är denna produkt?

Alla behöver en bra hudkräm! Det spelar ingen roll om du är ung eller lite äldre, din hud kommer att tacka dig när den återfuktas och får bra ämnen genom hudkrämen. Om du inte återfuktar din hud kommer den snabbt att bli torr och fnasig. Den kan också ge dig obehag i form av klåda.

Din hud utsätts för mycket varje dag och den påverkas. Dusch och vistelse i vatten torkar ut huden, solljus sliter på huden och när du varje dag bär kläder på kroppen kan huden inte andas så som den behöver. Du kanske har märkt att huden ibland blir lite vit och torr? Då är det absolut dags för dig att hitta en hudkräm som passar just dig.

Hudkrämen ger fukt, den kan användas över hela kroppen, den doftar gott och den bidrar också till att skapa en skyddande barriär som huden behöver. Du kommer också att märka hur din hud blir mjukare och mer följsam när du smörjer in den och risken för självsprickor blir också betydligt mycket mindre när du tar hand om din hud. Vi i testpanelen har märkt stor skillnad mellan bra och riktigt bra hudkrämer, samt mot hur det är när vi ibland slarvar med att smörja in oss ordentligt.

Hur valde vi vilka produkter vi skulle testa?

Vi i testpanelen har stor erfarenhet av olika hudkrämer och några av våra favoriter har vi självklart med i testet men vi har också gjort research på flera sajter online för att se vilka krämer som ligger bra till när det gäller recensioner samt hudkräm bäst i test och så tog vi med dem också. Vi har också sett vissa produkter som vi själva tänkt testa men av en eller annan anledning har det inte blivit av fram tills nu. Vi har självklart också med några av de produkter som proffs inom hudvård tipsar om. Här har vi helt enkelt med en härlig blandning av alla sorters hudkrämer för att du ska kunna hitta din bästa hudkräm 2020.


Våra Favoriter

Här presenterar vi de produkter vi utsett till absoluta favoriter i testet. Vi har delat in dem efter pris för att du ska kunna hitta en variant som passar just din plånbok.

Premium: Clinique Deep Comfort

Clinique Deep Comfort

Den här hudkrämen är verkligen något extra för huden. Den har en liten doft, även om den anges vara doftfri. Doften kommer dock inte från tillsatt parfym utan från de ämnen som finns i krämen. Det är en trivsam doft som inte stör.

Sett till olika hudtyper är lotionen lämplig för alla. Hudkrämen är allergitestad och kan även användas för personer som har känslig hud. Formulan återfuktar djupt in i huden och krämen behåller sin verkan under lång tid. Den hjälper alltså inte bara direkt utan den förebygger också att huden blir torr längre fram. Tack vare den lätta formulan behöver du aldrig känna dig kladdig även om du behöver använda en lite större mängd hudkräm. Sin mjukgörande effekt får hudkrämen av sheasmör, aloe vera-juice samt E-vitamin som också är extra nyttig för huden. Används vid behov eller efter att huden varit i kontakt med vatten. Bäst effekt får du om huden är väl rengjord innan den smörjs in.

Fördelar

 • Många nyttiga ingredienser
 • Behåller sin verkan hela dagen
 • Går in i huden snabbt
 • Kan användas flera gånger per dag
 • Passar alla hudtyper

Nackdelar

 • Priset är något högt
 • Vi saknar en något starkare doft

Mellan: Miniderm kräm 20%

Miniderm är en helt doftfri hudkräm som är särskilt anpassad till dig som har känslig hud och till barn. Krämen kategoriseras som ett läkemedel men du behöver inget recept för att du ska kunna köpa den, dock säljs krämen bara på apotek. Tack vare glycerolen i krämen blir den extra fuktighetsbevarande och om du har extremt torr hud kommer du att uppleva en stor förbättring med den här krämen.

Krämen har en len formula som gör den enkel att sprida ut över huden och den är lätt att applicera överallt, oavsett om du vill använda den på benen, armarna eller resten av kroppen.

Om du har ett barn med skorv eller om du själv upplever problem med torr hårbotten kan krämen även användas där i mindre mängd. Hos ett barn bör du först ta bort skorven och sedan smörja in krämen. När det gäller din egen hårbotten får du räkna med att håret kan bli lite fett men det försvinner när håret tvättas.

Fördelar

 • Stor förpackning på 500 g
 • Kan användas av alla
 • Fungerar för hela kroppen
 • Barnvänlig
 • Bra pris

Nackdelar

 • Kan bara köpas på apotek
 • Något tråkig förpackning
 • Känns kladdig
 • Lätt att ta för mycket

Budget: ACO Body Lotion Moist oparfymerad

ACO Body Lotion Moist är en oparfymerad hudkräm som även finns som parfymerad variant. Krämen ger intensiv återfuktning som varar länge och den mjuka krämen lämnar efter sig en härlig känsla. Här behöver du inte oroa dig för att krämen ska kännas kladdig utan den tas upp av huden med en gång. Om du har väldigt torr hud kan du behöva smörja in huden ett antal gånger innan du märker en större skillnad.

När du har smort in huden med den här hudkrämen känns den balanserad på ett helt annat sätt än vad många andra hudkrämer erbjuder. Det är med andra ord ett väldigt bra budgetalternativ. Förpackningen är på 400 ml och den räcker länge. Ett stort plus är att krämen passar hela familjen. Det sparar plats i badrumsskåpet.

Fördelar

 • Väldigt bra pris
 • Passar hela familjen

Nackdelar

 • Tråkig salvdoft
 • Fungerar inte direkt på väldigt torr hud

Bubblare: Eucerin Aquaphor Soothing Skin Balm

Många hudkrämer kan kännas kladdiga eller kletiga. Vissa lämnar också en vit hinna på huden. Med Eucerin Aquaphor Soothing Skin Balm slipper du oroa dig för det. Här är formulan gelaktig och krämen tas upp av huden snabbt. Det är också en stor fördel att krämen kan användas över hela kroppen även om några av oss tycker att den är lite för fet för att kunna användas överallt. Till nariga läppar, spruckna hälar och nariga händer finns det dock inget bättre alternativ. Vi kan verkligen rekommendera att smörja in händerna med krämen, för att sedan ta på ett par tunna bomullsvantar. Sover du med det kommer dina händer att vara som nya på morgonen.

Fördelar

 • Räddningen för torr och sprucken hud
 • Hjälper direkt
 • Bra, neutral doft
 • Härlig formula

Nackdelar

 • Liten förpackning
 • Högt pris
 • Något fet att använda på hela kroppen tycker några av oss

Våra utmanare

Här presenterar vi tre utmanare som vi anser är värda att nämna även om de inte hamnar på topp tre hos oss när vi testat produkterna.

Nivea Soft

Nivea Soft är en hudkräm som kan användas till hela kroppen. Den har en ren, fräsch doft och återfuktande egenskaper genom jojobaolja. Produkten innehåller också vitamin E som ger flexibilitet. Krämen absorberas snabbt men vi upplever att resultatet blir något kortvarigt. För att huden ska hålla sig återfuktad får du smörja flera gånger om dagen. Ett plus för det låga priset och för den goda doften.

Nivea soft är anpassad för att kunna användas på alla hudtyper men vi upplever att känslig hud kan få lite klåda av produkten. Vi uppnår inte heller något jättebra resultat när krämen testas på väldigt torr hud. Krämen ligger i en burk med ett skruvlock. Det anser vi alla ganska opraktiskt. Det är svårt att skruva på locket med kräm på fingrarna och dessutom blir det ohygieniskt att gång på gång sticka ner fingrarna i burken för att ta upp kräm. När hela familjen använder samma burk kan det bli än värre.

Fördelar

 • Bra pris
 • God doft
 • Bra ingredienser

Nackdelar

 • Vi tycker att förpackningen är något opraktisk och ohygienisk
 • Svårt att få bra resultat
 • Kräver smörjning flera gånger varje dag för att mjukheten ska hålla i sig.

Fenjal Classic body lotion

Det här är en lite dyrare hudkräm som passar alla hudtyper. Den innehåller varken parabener eller mineraloljor, vilket är ett stort plus. Produkten har den typiska fräscha doften av Fenjal men några av oss som testat produkten anser att den luktar för starkt. Ingredienser som mandelolja, aloe vera, och vitamin E bidrar till en lugn och mjuk hud utan irritationer. Dessutom motverkas hudens åldrande med olika vitaminer. Vi tycker extra mycket om konsistensen på hudkrämen. Den är extremt lätt och du kan känna hur den återfuktar. Trots att en större mängd av produkten används känns huden inte klibbig när produkten masserats in. Redan efter ett par dagar upplever vi att hudens elasticitet förbättras efter användning av hudkrämen.

Fördelar

 • Ger märkbara resultat
 • God doft
 • Bra formula
 • Vårdande ingredienser

Nackdelar

 • Doften kan kännas för stark
 • Förpackningen känns gammaldags
 • Något liten förpackning
 • Priset känns lite högt

Indy Beauty Smooth Body Lotion

Det här är en av testets helt veganska hudkrämer. Produkten innehåller naturliga ämnen som näckrosextrakt, extrakt från vit pion och sheaolja. Det ger återfuktning, huden får lyster, den stramas upp och dessutom tillförs antioxidanter. Sheaoljan mjukar också upp huden samtidigt som den skyddande barriären förstärks.

Vi gillar den lätta konsistensen av krämen. Den går in i huden snabbt och känns inte kladdig eller kletig. Dock upplever vi att vi inte får tillräcklig effekt på torr och narig hud. Det gör att hudkrämen inte blir bland de bästa hudkrämerna 2020. Även på normal hud krävs det att produkten används ofta för att mjukheten ska behållas och den måste också bättras på när du duschat eller badat.

Fördelar

 • Smidig pumpflaska med bra form
 • God, inte för stark doft
 • Lättarbetad formula
 • Bra pris
 • Helt vegansk

Nackdelar

 • Doften kan krocka med andra dofter
 • Doften känns väldigt kvinnlig, vilket kan vara en nackdel
 • Innehåller dimethicone som är en typ av silikon

Vi hoppas att du fått glädje av detta test och att du nu har en klarare bild framför dig vad du vill använda och vad som passar just för dig!