Bästa hårfönen 2022 – styla och torka ditt hår på bästa sätt

En hårfön är något som nästan alla har där hemma. Det är en produkt som används dagligen för att snabba på vardagen, framförallt på morgnarna. En del använder hårfönen nästan varje dag, det beror framförallt på hur ofta du duschar håret. Eftersom hårfönen har blivit så pass populär innebär det också att det finns en mängd olika alternativ att välja mellan. Det finns allt från hårfönar för flera tusen kronor till hårfönar som bara kostar en hundralapp. Det kan därför vara svårt att veta vad man ska tänka på för att hitta den bästa hårfönen som man bara måste köpa.

Men oroa dig inte, denna artikel kommer att gå igenom en mängd olika saker som du ska tänka på innan du köper en hårfön som passar just dig. Exempelvis är det viktigt att tänka på vad din budget tillåter, hur ofta du kommer att använda hårfönen och om du till exempel ska ha med den någonstans. Det finns alltså en mängd olika typer av hårfönar beroende på vilket syfte du har med den. Ibland kan det till och med vara bra att ha två hårfönar, en för dagligt bruk där hemma och en när du är ute och reser. Då är det också viktigt att välja hårfön beroende på storleken.

Vi i teamet är fullt medvetna om hur svårt det kan vara att välja, då det finns en mängd olika hemsidor och hårfönar. Därför har vi skrivit just denna artikel där du ska kunna förlita dig på vår expertis. I artikeln kommer vi bland annat att gå igenom hårfönar inom olika prisnivåer så att du får en överblick av de olika kostnadsgrupperna. Dessa grupper kommer att vara indelade i fyra olika kategorier: Premium, Mellan, Budget och Bubblare. Därefter kommer också en köpguide att hjälpa dig med de allra vanligaste frågorna när det kommer till köp av hårfön. Till sist kommer vi också att lista tre av våra favoriter och utmanare när det kommer till hårfönar som vi i teamet har testat. Således kommer du att få en bra kostnadsbild, men också en tydlig inblick i vilka hårfönar som funkar bäst för olika syften.

Artikeln kommer bland annat gå igenom några av de mest populära och exklusiva hårfönerna. Dessa är bland annat Helsion Professional Hairdryers, Formawell X Kendall Jenner Pro Dryer samt Boss Epic. Dessa är produkter i olika prisklasser, men de är alla av absolut bästa kvalité.

Premium – Helios Professional Hairdryers

En av de allra finaste hårfönarna som finns på marknaden heter Helios Professional Hairdryers. Detta är en hårfön som passar dig som vill ha den absolut finaste hårvården där hemma. Den ger dig slätare och elegantare hår med optimal kontroll över hur du stylar håret. Det är också en hårfön som många frisörer använder sig av, just på grund av att den är enkel att använda och ger det absolut bästa resultatet. Samtidigt är den mycket användarvänlig och gör att du kan spara tid på morgonen. Detta på grund av att hårfönen har ett kraftfullt luftflöde på 120 kilometer i timmen.


Mellan – Formawell X Kendall Jenner Pro Dryer

En hårfön som kan kategoriseras i mellanklassen är Formawell X Kendall Jenner Pro Dryer. Det är en hårfön som också blivit känd för att ge salongsresultat, trots att den har ett lägre pris. Hårfönen är också mindre än Helios, men den har ändå en mycket kraftfull motor vilket innebär att du kan spara tid på morgonen när du fönar håret. Hårfönen hjälper också till att göra håret silkeslent och följsamt. Således är detta en hårfön som kan vara ett bra alternativ i jämförelse till de lite dyrare varianterna.


Budget – Your Styler Dryer Kit

Om du inte har råd med en dyr hårfön, eller om du inte känner att det är värt pengarna, så finns det ändå en mängd spännande alternativ på marknaden. En av dessa hårfönar heter Your Styler Dryer Kit. Den är ett mycket bra tillskott till din vardag, framförallt om du vill inte vill spendera så mycket pengar men ändå vill få ett bra resultat. När du köper denna hårfön kan du välja mellan tre olika verktyg, nämligen en koncentrator, diffuser eller root boost. Dessa kan därefter användas i olika syften, exempelvis att skapa fyllighet och locka håret. Således får du relativt mycket för pengarna vid köp av denna produkt.


Bubblare – Boss Epic

En hårfön som har börjat bli väldigt populär den senaste tiden kallas för Boss Epic och tillverkas av HH Simonsen. Märket tillverkar en mängd olika hårfönar i olika prisklasser. Gemensamt är att de alla har en fin form på hårfönen, vilket också gör att den känns okej att ha framme på toaletten exempelvis. Hårfönen hjälper också till att torka håret upp till 30 % snabbare än vanliga hårfönar. På så sätt kan du spara en massa tid på morgnarna genom att köpa en hårfön från detta märke. Du får också med en fönborste som är skön att dra genom håret efter duschen.


Köpguide – Frågor och Svar

Hur många olika typer av hårfönar finns det?

När det kommer till hårfönar så finns det inga som är helt lika varandra. Det finns exempelvis hårfönar som tillverkas för att endast användas på exklusiva salonger. De är oftast mycket dyra och kan till och med vara tekniskt svåra att hantera. Oftast krävs det därför en kortare utbildning för frisörer att använda de allra dyraste hårfönarna. Generellt sett är det övervägande kändisar och rika personer som använder sig av dessa typer av frisörsalonger.

Men det finns också helt vanliga hårfönar för vanliga människor. De kommer dock också i olika prisklasser och varianter. Som man vill du oftast ha en hårfön som gör jobbet så snabbt som möjligt, medan du som kvinna oftast söker en hårfön som gör att håret behåller sin lyster och kan användas enkelt och smidigt.

Utöver att det finns olika hårfönar med olika syften, finns det också en mängd olika typer av märken som tillverkar hårfönar. Således finns en mängd olika alternativ för dig som vill köpa en hårfön.

Vad finns det för olika typer av tillbehör till hårfönar?

När det kommer till tillbehör för hårfönar så finns det också olika att välja mellan. På senare tid har det blivit populärt att använda sig av hårfönar där du kan sätta på en kam. På så sätt kan du kamma håret samtidigt som du fönar det. Detta gör att håret torkar mycket snabbare då hårstråna delar på sig medan du kammar håret. I kombination med värmen avdunstar därför vattnet fortare.

Ett annat tillbehör till hårfönar är en diffuser. Det är ett verktyg som gör att du kan bygga volym på håret. Exempelvis finns det möjlighet att locka håret genom att använda dig av en diffuser.

Slutligen har det också utvecklats en mängd olika hårfönar som är bra att ha med på resan. De kan enkelt packas ned i en mindre necessär, vilket gör att de inte heller går sönder under resans gång, exempelvis om du behöver checka in ditt bagage på flygplatsen.

Varför finns det så många olika varianter av hårfönar?

Precis som med alla produkter finns det inget specifikt företag som har monopol på att tillverka hårfönar. I likhet med andra elektroniska produkter är det en fri marknad att både utveckla, köpa och sälja hårfönar så länge de lever upp till olika typer av standarder inom säkerhet. Således innebär detta att en mängd olika tillverkare är aktiva på marknaden inom hårfönar.

För konsumenten innebär detta en mängd olika saker, framförallt att du har oändliga valmöjligheter framför sig. Det är därför viktigt att du är säker på att du väljer rätt hårfön. Men i vissa fall kan det också vara bra att köpa utan att kolla runt för mycket. Detta på grund av att du som konsument kan bli lite överrumplad över hur många alternativ som finns.

I vilket syfte köper du en hårfön?

Innan du börjar kolla på att köpa hårfön är det viktigt att tänka på i vilket syfte du ska använda den. Om du vill ha den för att använda hemma och duschar nästan varje dag, så kan det vara smart att köpa en hårfön som du vet kommer hålla länge och inte går sönder så lätt. Men om du endast använder din hårfön en gång i veckan behöver du kanske inte en lika dyr hårfön.

Det är också viktigt att tänka på hur du kommer att använda hårfönen. Det kan till exempel handla om att den endast kommer ligga hemma på toaletten. Men vissa kanske reser väldigt mycket och då kan det vara bra att ha en tålig hårfön. Till exempel ska den inte riskera att gå sönder för att du behöver checka in din väska på flygplatsen. I detta fall kan det också vara bra att kolla på en hårfön som inkluderar en mindre skyddsväska där också andra tillbehör kan ligga. Således är det mycket viktigt att du noga tänker efter i vilket syfte du köper hårfönen och hur den kommer användas. Därefter kan du sortera ut en mängd olika hårfönar som passar just ditt syfte.

Vilket resultat vill du ha?

En annan viktig punkt att tänka på när du ska köpa hårfön är vilket resultat du vill ha. Beroende på hur mycket du spenderar på hårfönen, så kommer du få olika typer av resultat. Om du köper en dyr hårfön kan du med högsta sannolikhet räkna med att den har en bra motor, samt att den kommer att hålla länge. De flesta dyrare hårfönar snabbar också på torkningsprocessen när du har duschat, på så sätt sparar du också tid efter varje dusch.

När det kommer till resultat finns det också hårfönar som är mer vänliga mot håret. Exempelvis kan det handla om att hårfönen hjälper till att göra håret glansigt och få lyster. Det är därför viktigt att läsa på om hårfönen innan du köper den, då du kan uppleva olika resultat beroende på de olika produkterna. Detta kan också kopplas tillbaka till syftet för hårfönen, vilket också är viktigt att ha i åtanke.

Din budget

Precis som vid andra köp handlar mycket om vilket typ av budget du har. En del har exempelvis råd med att kanske köpa två eller tre hårfönar för en mängd olika syften. Exempelvis en att ha på resor, en på toaletten och en i sommarstugan. Det är givetvis mycket effektivt och skönt då man slipper packa ner samma hårfön hela tiden. Dock har inte alla råd med detta och det är därför viktigt att tänka på vilket typ av budget du har. Beroende på din budget kan du därefter välja ut en mängd olika alternativ. Kanske innebär det att du köper två billigare varianter, en när du reser och en där hemma. Alternativt kanske du väljer en extra billig när du reser och en lite dyrare att ha hemma. Det viktiga är bara att du väger alternativen i jämförelse mot din budget.

För vem är denna produkt?

En hårfön är till för dig som vill spara tid efter duschen och torka håret på ett snabbt och bekvämt sätt. Det kan till exempel handla om dig som duschar varje morgon för att vakna. Genom att föna håret kan du spara en massa tid på att sova några minuter längre innan du åker till jobbet. Detta gäller även dig som duschar på kvällarna, eftersom du kan komma i säng fortare. Att föna håret ger dig också en skön känsla då håret känns luftigt efteråt. Det är framförallt bra om man duschar på kvällarna. Om du går och lägger dig med blött hår kan det innebära att du vaknar upp med att håret står åt alla håll. Detta är något som kan vara svårt att få bort innan du går till jobbet dagen efter. Därför är det viktigt att föna håret innan du går och lägger dig.

Genom att föna håret får du också mer lyster i ditt hår, något som gör att du ser både friskare och vackrare ut. Det finns också möjlighet att föna håret på ett sätt så att du får naturliga och fina lockar när du går till jobbet eller ska ut på en dejt. Således kan hårfönen användas i en mängd olika syften.

Hur valde vi produkterna vi testat?

När vi gör våra tester tar vi en mängd olika faktorer i beaktning. Exempelvis kan det handla om att vi vill testa produkter som har fått bra recensioner och undersöka huruvida de faktiskt stämmer. Vi siktar också mot att prova produkter som nyss kommit ut på marknaden. Genom att vi har goda relationer med skönhetsproffs och olika butiker på nätet, håller vi oss också uppdaterade kring hur snacket går kring produkterna. På så sätt får vi en inblick i hur marknaden ser ut och vilka produkter som kan tänkas vara intressanta för konsumenterna att läsa mer om.

Våra favoriter

Premium: Björn Axén Tools – Excellent Pro

Detta är ren hårfön som är tillverkad av OBH Nordica, vilket är ett mycket känt varumärke som tillverkar produkter av god kvalité. Det är en hårfön som tillhör den nya generationen då den har en mycket bra motor som ger en dubbelt så lång livslängd. Den gör också så att håret torkar mycket snabbare och den väger relativ lite. Med köpet kommer också två munstycken och en diffuser för dig som vill ha en hårfön för en mängd olika syften. Hårfönen motverkar också skapandet av statisk elektricitet vilket gör att håret får lyster och känns mjukt efter användning av fönen.

Hårfönen har tre olika värmeinställningar och två olika hastigheter för att kyla ner håret. Batteriet går att ta loss för enkelt rengöring av fönen. Detta sammantaget gör att fönen är av absolut högsta klass.

Fördelar

 • En hårfön av absolut högsta klass.
 • Kommer med flera munstycken.
 • Gör så att håret får lyster och känns mjukt efter användning.

Nackdelar

 • Relativt dyr i jämförelse med andra produkter.
 • Kommer inte med en tillhörande väska som skyddar under resor.

Mellan: BaByliss

En hårfön i mellanklassen är Super Pro 2300 6714E vilken är utvecklad av BaByliss. Det är en hårfön som har tagits fram för att tilltala de flesta i samhället, då den enkelt kan användas där hemma. Hårfönen är tillverkad i Italien och har tre olika värmelägen samt två olika inställningar för hastighet. De olika lägena kan kombineras för att kontrollera hur du stylar eller torkar ditt hår. Fönen kommer också med vad som kallas en joniserande effekt som gör att håret slätas ut och får mer glans. Den joniserande effekten är dock standard inom de flesta hårfönar som säljs i dagsläget. Utöver detta kommer också hårfönen med två munstycken, vilka enkelt kan bytas ut mot varandra under användning. Således är detta en hårfön som passar de flesta vid daglig användning.

Fördelar

 • Du får mycket för pengarna.
 • Kommer med olika alternativ för lägen och hastighet.
 • Gör håret glansigt och fint efter användning.

Nackdelar

 • Har ingen nedkylande effekt.
 • Kommer inte med en kam, vilket gör att kam måste användas separat om du önskar det.

Budget: Pro-Air 2200

Pro-Air 2200 är en hårfön som är tillverkad av märket Remington, men säljs på en mängd olika hemsidor. Det är en hårfön där du får mycket för pengarna. Likt andra hårfönar har den tre värmeinställningar och två hastighetsinställningar. Den har också en knapp som gör att kall luft sprutas ut istället för varm luft. Detta gör att du enkelt kan styla ditt hår varje dag. Hårfönen har också ett jongaller vilket gör att statisk elektricitet inte påverkar håret, samt att du får en jämn och fin värme på håret under användning. Den är också busenkel att använda och sköta om. Bland annat så har den en baksida som kan tas bort för att städa bort smuts. Således är det enkelt att hålla den ren. I jämförelse med andra hårfönar har den dock inte lika bra luftflöde. Den har endast 80 kilometer i timmen, medan de lite dyrare har upp emot 120.

Fördelar

 • Mycket hårfön för pengarna.
 • Enkel att använda och rengöra.
 • Olika inställningar för värme och hastighet.

Nackdelar

 • Inte lika kraftfullt luftflöde som andra hårfönar.
 • Har inte batteri, utan du måste ha tillgång till eluttag.

Bubblare: ghd Flight Travel Hair Dryer

En hårfön som verkligen börjat slå in sig bland giganterna är Flight Travel Hair Dryer, som är tillverkad av märket ghd. Det är en hårfön som har haft stor efterfrågan och den är med största sannolikhet på marknaden för att stanna under en längre tid. Alltfler har råd att resa runt i världen och det har skapat en marknad för produkter som är enkla att ha med sig på olika typer av resor. När det kommer till hårfönar så har marknaden anpassat sig på ett liknande sätt. Ghd har utvecklat denna hårfön just för att den är enkel att ha med under resan. Hårfönen har en enkel och lätt design, vilket gör att den smidigt kan packas ner i mindre utrymmen. Den är exempelvis hälften så tung som ghds vanliga hårfönar. Således kan du slippa använda dig av hårfönar på olika hotellrum och nu ta med din egna.

Fördelar

 • Enkel och smidigt att ta med sig.
 • Lätt att använda då den inte väger mycket.
 • Tar inte upp onödig vikt i bagaget på grund av sin lätta vikt.

Nackdelar

 • Relativt högt pris för att endast ha med på resan.
 • Man behöver ta med egna adaptrar för att kunna använda den dit man reser.

Våra utmanare

Björn Axén Tools – Flow Travel Hairdryer

Ytterligare en hårfön i resesyfte. Björn Axén Tools hårfönar är som tidigare nämnt av god kvalité. Den har en bra motor som gör att håret torkar fort, oberoende var man befinner sig i världen. Således gör den att du enkelt kan föna håret på resan, det är dock viktigt att ha i åtanke att du bör ta med adaptrar beroende på vart du åker.

Fördelar

 • Enkel att packa med sig inför resan.
 • Bra motor i hårfönen.

Nackdelar

 • Måste ha tillgång till eluttag.
 • Kommer inte med olika munstycken.

Moser

Det är svårt att nämna hårfönar utan att nämna en av klassikerna. Mosers Professional Power Stylelonic är nämligen en av de vanligaste hårfönarna som används för privat bruk samt i vardagliga frisörsalonger runtom i landet. Det är en hårfön som är lite dyrare, men den går alltid att lita på.

Fördelar

 • Traditionellt sett bra prestanda.
 • Enkelt att använda.

Nackdelar

 • Måste ha tillgång till eluttag.
 • Relativt dyr i jämförelse med andra varianter.

BaByliss Pro Hairdryer Ionic Excess

Ytterligare en utmanare är Babyliss Pro Hairdryer Ionic Excess. Detta är en hårfön som är mycket kraftfull och kan användas för både privat bruk och i frisörsalonger. Den är som alla BaByliss produkter tillverkad i Italien och har därför också ett fint yttre. Lufthastigheten på denna hårfön är mycket hög då den har en maximal hastighet på 160 kilometer i timmen. Den har också sex stycken värmeinställningar och lika många inställningar för hastigheten.

Fördelar

 • Mycket kraftfull motor med hög hastighet.
 • Kommer med avtagbart filter för smidig rengöring.

Nackdelar

 • Relativt dyr för privat bruk.
 • Kommer med flera funktioner som kanske inte kommer att användas.