Bästa foundation – ger dig perfekt hud!

Vem vill inte ha felfri, fläckfri hy som gör dig 10 år yngre? Med foundation kommer du i alla fall en bra bit på vägen och det är ett billigt sätt att få en dockhy som du ser på film. Det finns idag åtskilliga foundations på marknaden, alla under ett brett prisspann. Vissa håller hög kvalitet och gör din hy fantastisk, medan andra inte håller måttet lika väl. Vårt syfte är att hjälpa dig på traven och ge dig några tips på några kanonbra foundations i olika prisklasser.

De foundations vi har valt kommer från olika varumärken som vi noga har utvalt. Vi vill vända oss till dig som letar efter en bra produkt som är värd priset oavsett om du anser att priset är lågt eller högt. Vi har satt upp några produkter som går från budgetvarianten till premiumvarianten och allt däremellan.

Varför ett foundation test?

Ett bäst-i-test av olika produkter ger en bättre vägledning när du står ute i butiken och känner dig villrådig och tveksam. Just foundations finns det ju så himla många av och hur ska just du kunna veta vilken som passar dig och din plånbok bäst? Det går inte att sticka under stol med att sminkprodukter kan vara rena lurendrejarna, där priset kan överstiga kvaliteten något enormt. Smink bör vara skonsam mot huden och anpassas efter just din hudtyp, speciellt en foundation som är basen för din dagliga sminkrutin och som ligger närmast huden, så att säga.

Bästa foundations

Nedan kan du läsa om några foundations vi tagit ut: premium, mellan, budget och vår bubblare. Den ena ligger i den högre prisklassen, den andra i den mellersta, den tredje i det undre segmentet och vår specialare har det där lilla extra som kan vara extra intressant för dig som provat det mesta men som vill ha lite nytänk inom världen av foundations.


Premium – RMS Beauty “Un” Cover-up Foundation

I den högre prisklassen för foundations och utsedd till vår premiumprodukt, ligger RMS Beauty “Un” Cover-up Foundation. Denna foundation är framtagen för att ta bort blekheten i huden och ge dig det där rosenröda ansiktet som tyder på god hälsa, friskhet och glädje. Den smälter in fantastiskt i huden och blir ett med den, varpå det inte ens syns att du har en foundation som bas till din makeup. Naturligt är det bästa!

RMS Beauty “Un” Cover-up Foundation är inte bara en kosmetikaprodukt utan också smink som läker och återfuktar en hy som haft det tufft ett tag. Om du har lidit av acne, smuts från stadens luft eller bara impuriteter som är vanliga idag, reparerar denna foundations dina små skavanker och återställer huden. Finns i flera nyanser för att passa din hudton.

Resultatet när du använder denna produkt gör att din makeup ser naturlig och lätt ut och håller sig hela dagen. Inga fläckar syns utan att du ser ”målad” ut. Rena dunderkuren för både skönhet och hälsa!


Mellan – MAC Studio Fix Fluid SPF 15

Denna studio foundation från MAC har varit många make up artisters favorit under modeveckorna och under modereportage, därav namnet Studio. Produkten ger en matt hy under hela 24 timmar, och den döljer alla tänkbara fläckar, blemmor och ojämnheter. Ett stort plus med den här foundation är att den både är hållbar och dryg och med en foundationsvamp går den hur lätt som helst att applicera. Du behöver inget puder ovanpå, produkten talar för sig själv. Solskydd ingår i form av SPF 15, vilket är viktigt för att skydda din hy.

MAC Studio Fix Fluid SPF 15 är det självklara valet för många sminköser i professionellt bruk. Den ligger i mellanprisklassen och för det priset får du valuta för pengarna. MAC Studio Fix Fluid SPF 15 håller länge, kladdar inte, är lätt att applicera och ger en naturlig matt hy som grundar för en bra makeup. Finns i många olika nyanser.


Budget – Yves Rocher foundation medeltäckning, matt finish

Budgetvarianten från Yves Rocher passar alla plånböcker och är framtagen med innehåll från växtriket. Perfekt för dig som vill ha naturliga råvaror på huden. Det rimliga priset gör att den borde ingå i de flesta badrumsskåp. Denna foundation ger medeltäckning vilket gör att den är ett perfekt tillskott i sminklådan främst under sommartid när du gärna vill att din bruna hy lyser igenom en smula. Den lämnar efter sig en matt och naturlig yta som gör att du ser pigg och fräsch ut.

Yves Rocher foundation medeltäckning matt finish är också lämplig för dig med lite mer fet och glansig hy. Den passar dock till de flesta hudtyper men om du har lätt att få den där glansiga eftersmaken på en vanlig foundation, ska du byta till den här. Den flytande formulan känns skön mot huden och torkar inte ut den. Den blir som en del av dig helt enkelt. Finns i många nyanser att välja mellan. Ett stort plus för den fina flaskan.


Bubblare PÜR 4-in-1 Foundation Stick – Light Porcelain

Något måste ju sticka ut i ett foundation test och vi vill passa på att nämna att PÜR 4-in-1 Foundation Stick – Light Porcelain är en annorlunda foundation i form av ett stift som kan användas helt efter egna behov. Stryk på det på enstaka partier eller smeta ut det så det täcker hela ansiktet. Stiftet är lätt att applicera och kladdar inte överhuvudtaget. Dess speciella egenskaper är att den har fyra sådana i ett enda stift:

 • Den motverkar åldrande och skyddar mot stress
 • Den fungerar som både highlighter och konturering
 • Den jämnar ut hudtonen
 • Den ljusar upp och ger ett hälsosamt intryck

Med PÜR 4-in-1 Foundation Stick – Light Porcelain får du riktig porslinshy och kan dölja mörka ringar, småskuggor och rynkor. Välj själv om du vill ta på puder ovanpå eller låta huden vara som den är. Fungerar medeltäckande upp till komplett täckning, det är du som väljer. Finns i många olika nyanser att välja på.Din köpguide till bästa foundation

Med en komplett köpguide till den bästa foundation blir valet lättare och går snabbare när du handlar online eller i butik. Många gånger får du prova dig fram och märka skillnaden själv, men en liten manual är alltid bra att ha i bakfickan. Här har vi samlat några vanliga frågor som kan vara bra att få svar på för att räta ut eventuella frågetecken.

Vad ska en foundation klara av?

Det finns flera egenskaper som en foundation ska fixa för att vara attraktiv för kunder att köpa.

 • Den ska ge täckning
 • Den ska låta huden andas
 • Den ska hålla länge och sitta på plats
 • Den ska kladda så lite som möjligt
 • Den ska ge ett naturligt intryck

Att få alla dessa egenskaper i en och samma produkt kan ibland verka lite svårt och ibland glöms en eller flera bort. Idag har dock funktionerna och innehållet i en foundation utvecklats mer och mer och allt färre farliga ämnen som existerade förr har tagits bort och ersatts av bättre och mer naturliga produkter.

Det är också ett plus om en foundation finns i så många nyanser som möjligt eftersom det ger en större valfrihet, året runt. Tänk på att vi människor ändrar hudton genom årstiderna allteftersom vi går från vinterbleka till sommarbrunt solkyssta. Det gäller även att tänka på att produkten ska kunna användas av såväl kvinnor i Norden med ljus hy, som till de mer brunbrända sydländska kvinnorna och även riktigt ljus respektive mörk hy.

Vilken ton på foundation ska du leta efter?

Många kvinnor som botaniserar bland bästa foundations tänker helt fel kring vilken färg de ska välja. Resultatet blir ofta oattraktivt med en alldeles för gul hudton, en grön nyans eller en för brun hudton som inte överensstämmer med övriga huden på armar och nacke. Visserligen kanske du vet att du inte bara ska lägga din foundation i ansiktet utan även låta den komma neråt halsen och urringningen till för att ge ett bättre helhetsintryck. Dock kan en alldeles för avvikande ton på foundation i förhållande till din verkliga hudton se konstigt ut om du väljer fel.

Det du ska göra när du väljer din produkt är att gå så nära din egen hudton som möjligt. Prova ut den i ett ljust rum och smeta ut lite foundation på handen för att se hur det ser ut. Tänk även på om du har varm eller kall hudton och gör ditt inköp efter den informationen. Kika på dina ådror: ser de gröna ut har du en varm underton och ser de blå ut har du en kall underton. Utefter den infon kan du välja bland de varma och kalla nyanserna och därefter gå så nära din egen hudton som möjligt. Undvik att ta en mörkare ton bara för att du vill se brunare ut, det ser bara konstigt ut. Dock kan du ha en foundation för vinterbruk och en för sommarbruk när du är lite brunare i hyn.

Välj produkt efter hudtyp

Det finns olika hudtyper och det gäller att du tar reda på vilken hudtyp du är. De flesta har blandhy med torra och feta partier men det finns även torr hy, fet hy, känslig hy, normal hy och mogen hy för den lite äldre kvinnan. De olika hudtyperna bör satsa på olika foundations så att huden mår bra när den bär produkten en hel dag.

Har du en torr hy bör du köpa en fuktgivande och en halvtäckande foundation. Den ska göra din hy mjuk och smidig under dagen tack vare den tillförda fukten. Torr hy har benägenhet att visa rynkor mer så en återfuktande produkt trollar bort dessa.

En fet hy behöver en foundation som ger en matt finish, annars blir det tårta på tårta och en hy som ser ut att smälta i ugnen. Välj en produkt som mattar ner och grundlägg gärna med en primer. Naturliga foundations är bäst för fet hy eftersom de motverkar blemmor och irritation.

En normal hy är den allra enklaste att hålla med smink. Här kan du använda i princip vilken foundation som helst men de bästa är produkter som är lätta och lite transparenta. En normal hy är ofta väldigt fin som den är, så ändra inte på det genom att dölja den. En färgad enkel dagkräm fungerar bra eller en medeltäckande variant.

Har du en känslig hy bör du vara försiktig när du väljer produkt. De bästa foundations för känslig hy är mineralfoundations eller helt naturliga produkter baserade på innehåll från växtriket. Pröva dig fram!

Mogen hy bör ha produkter som är avsedda just för äldre kvinnor. De brukar även ha andra egenskaper som åldersreducerande innehåll, antirynk-egenskaper, hyaluronsyra och annat smått och gott.

Är solskydd viktigt i en foundation?

Allt fler produkter använder sig av någon form av solskyddsfaktor som betecknas SPF och sedan en siffra. Ju högre siffra desto högre solskyddsfaktor. Det kan vara bra att ha en inbyggd SPF i sin foundation, speciellt på sommaren. Vi vet att solens strålar är mycket starka nuförtiden och att de även lyser igenom smink.

Utöver solskyddsfaktor finns det även andra inbakade egenskaper och ämnen som kan ha rynkreducerande effekt, skydda på fria radikaler, storstadsluft, motverka finnar och mycket, mycket mer. Idag kan du välja foundations som nästan också fungerar som dagkrämer. Allt beror på vilka behov du har och vilken typ av hy du har. Ju känsligare hy desto viktigare är det att välja rätt innehåll.

Vem har nytta av en foundation?

En foundation är till för alla kvinnor som vill jämna ut sin hudton och få ett strålande ansikte under resten av sin makeup. En foundation kan även fungera som skyddsbarriär för att skydda från solens strålar, fria radikaler i luften och andra föroreningar som stadsluften för med sig. I mångt och mycket handlar det dock om att få en finare hy och samtidigt vårda den. Foundation är dessutom en perfekt grund för den som vill lägga ett puder ovanpå huden eftersom en foundation gör att pudret fäster bättre och håller sig snyggare under längre tid. I vissa foundation-produkter är puder inkluderat och kallas då en puderfoundation, 2 produkter i 1.

Många menar att foundation är sminkväskans viktigaste produkt och är något av de första produkterna en kvinna använder när hon på allvar börjar att sminka sig. När man är riktigt ung är huden vanligtvis stram och mjuk men många ungdomar som kanske lidit av acne under tonåren får en del ärr eller fläckar som en foundation lätt kan dölja. Med dagens tekniska framgångar och förmåga att utveckla foundation som är skonsam och bra även för känslig hy, kan det till och med vara gynnsamt att stryka på produkten på huden.

Kortfattat är en foundation till för alla kvinnor – unga som äldre och är således basen i en makeup.

Hur valde vi vilka produkter vi skulle testa?

När vi gör våra tester baserar vi produkterna på redan intagen information om vissa produkter som vi velat testa under en längre tid, samt på produkter vi redan vet har fått höga betyg och bra omdömen av användare. Det kan röra sig om vanliga privatpersoner som plitat ner betyget på nätet efter att ha köpt och använt produkten i fråga, eller från proffs som gjort egna efterforskningar om produkten och sett att den håller höga mått mätt.

Kontentan av det hela är att vi sammanställer våra test baserat på egen erfarenhet, vetskap om olika produkter vi själva haft ögonen på en längre tid, samt genom tidigare användare och proffs som tipsat om produkterna. Därmed kan vi garantera att de foundations vi listar i det här testet håller hög kvalitet, är värda priset och är bra för din hy samt att de kan ha andra egenskaper värda att lista. Det du kan göra nu är helt enkelt att ögna igenom vårt foundation test och bestämma dig för den bästa foundation som passar just dig!


Våra Favoriter

Premium – RMS Beauty “Un” Cover-up Foundation

Vår premiumprodukt lämnar ingen kvinna obemärkt. Med den som bas på huden får du en lyster i hyn som heter duga! Den kan köpas i många olika nyanser från riktigt ljus hy till kvinnan med mörkare hudton. Den stora vinnaregenskapen i RMS Beauty “Un” Cover-up Foundation är att den innehåller en mängd läkande effekter som reducerar uppkomsten av acne och finnar, solfläckar och rodnader som rosacea. Du som har problemhy eller har dragits med känslig hy under en längre tid gör därför helt rätt i att använda denna foundation.

RMS Beauty “Un” Cover-up Foundation är ganska flexibel och kan både användas på specifika ställen som concealer eller som en heltäckande foundation som döljer minsta synliga skavank. Produktens huvudsyfte är att ta fram det absolut bästa i dig som använder den och anpassar sig alltså efter din hy, oavsett vilken hudtyp du har. Lika skön och behaglig som den känns på normalhy, lika effektiv är den för en hy som kräver mer omvårdnad. Den färg du väljer kommer snabbt smälta in i huden och efterlämna ett naturligt intryck samtidigt som du känner dig som en helt ny person. Det kallar vi en premiumprodukt av rang!

Fördelar:

 • Ger dig ett hälsosamt intryck
 • Döljer minsta skavank
 • Läkande egenskaper

Nackdelar:

 • Ganska liten förpackning

Mellan – MAC Studio Fix Fluid SPF 15

För dig som söker efter en foundation som ger den där proffsiga studiokänslan eller det där förnämliga catwalk-intrycket, kan MAC Studio Fluid vara kronan på verket. Med den inbyggda solskyddsfaktorn kan du bära den hela dagen ute i solen och känna dig lika vacker på stranden som i stan. Detta är en foundation som får riktigt höga betyg i förhållande till sin prisklass. Den håller länge utan att kladda eller lämna fläckar, den ger en snygg och matt finish som de flesta efterfrågar, och den är dryg. Bara några droppar räcker och ditt ansikte blir som pånyttfött.

MAC Studio Fix Fluid SPF 15 passar även till fet hy eftersom den inte innehåller några oljor som ger den där blanka looken. Det gör att kvinnor med de flesta hudtyper kan känna sig fräscha i sin makeup hela dagen och kvällen lång, utan att känna sig tvungna att bättre på sminket ideligen. Den lilla glasflaskan är fin men av glas så se till att du inte tappar den. Flaskan kommer heller inte med någon pump – något en del användare ser som en nackdel. Själva formulan och produkten i sig har dock fått höga betyg från kvinnor i alla åldrar.

Fördelar:

 • Massor av nyanser
 • Ger en vacker glow
 • Inbyggd solskyddsfaktor

Nackdelar:

 • Ingen pump
 • Lite ömtålig flaska

Budget – Yves Rocher foundation medeltäckning, matt finish

För dig som vill ha en bra foundation utan att betala hundratals kronor för den, är Yves Rocher foundation medeltäckning med matt finish den optimala produkten. För bara runt en hundralapp har du allt du behöver, en medeltäckande foundation som även passar känslig hy och som är dryg till på köpet. Med den praktiska tuben kan du klämma ut exakt så mycket foundation du behöver och applicera med fingrarna eller med hjälp av en svamp. Den söta flaskan är också givetvis ett plus i kanten.

Det som många användare tycker känns riktigt bra med den här budgetprodukten är att den består helt och fullt av vegetabiliskt innehåll. Det kan kännas tryggare att smeta det på huden än att ta något man egentligen inte vet varifrån det kommer. Det som kanske kan vara ett litet minus är att den enbart är medeltäckande så du som har problemhy och vill dölja dina fläckar eller finnar till 100 % bör se dig om efter en annan produkt. Å andra sidan är Yves Rocher foundation medeltäckning matt finish perfekt att använda på sommaren när du vill att din brunbrända hy ska skina igenom en aning. Har du blank och fet hy kan denna produkt vara extra lämplig tack vare de naturliga ingredienserna som mattar ner och balanserar upp dina feta partier.

Fördelar:

 • Växtbaserat innehåll utan farliga ämnen
 • Passar feta hudpartier extra bra
 • Bra pris

Nackdelar:

 • Endast medeltäckning

Bubblare – PÜR 4-in-1 Foundation Stick – Light Porcelain

Har du länge drömt om en felfri porslinshy som ser ut som din gamla porslinsdocka hemma när du var barn? Nu är detta möjligt, i alla fall till stor del. De många olika nyanserna gör det dessutom enkelt för varje kvinna att köpa ett exemplar att ta med i sminkväskan. Detta är dock ingen vanlig foundation utan ett applicerbart stift som kan bli en foundation om du vill använda den till hela ansiktet. Du kan med andra ord använda den till vissa partier som under ögonen, vid näsvingarna eller skrattrynkorna. Om du sedan väljer att använda en annan foundation eller ett puder ovanpå, ja det är helt upp till dig.

Detta är en mycket flexibel produkt som har fått höga betyg. Visserligen kan den inte klassas som en typisk foundation men kan dock användas som en sådan om så önskas. De läkande och stressreducerande egenskaperna samt det faktum att de även minskar ålderstecken. Produkten är därför bra för kvinnor från ca 35 år och uppåt samt även den mogna hyn.

Fördelar:

 • Många egenskaper i en produkt
 • Ger riktig porslinshy
 • Motverkar stresshy, rynkor och fläckar
 • Behändig att ta med

Nackdelar:

 • Lite högt pris
 • Ingen riktig foundation

Våra utmanare

Ingen show är komplett utan ett litet extranummer. Ovan har vi listat våra favoriter men vi kommer även ta med 3 produkter som en liten specialare. Läs och håll tillgodo.

IT Cosmetics Your Skin But Better CC+ SPF 50

Som en foundation i det dyrare segmentet känner vi oss manade att lista IT Cosmetics Your Skin But Better CC+ SPF 50. Den höga solskyddsfaktorn ger ett ordentligt skydd hela sommaren och de 7 egenskaperna i denna foundation ger dig en komplett produkt från A till Ö. Den innehåller både en primer, färgkorrigering, concealer, dagkräm, täckning, återfuktande serum och solskydd. Verkligen – den har allt du behöver av en foundation.


Sleek Makeup Cc Cream Medium

Här är den bästa foundation för dig som ligger redo att shoppa i budgetsegmentet. Det är en lätt täckande foundation som trots det låga priset fått mycket bra betyg. Skyddar dessutom både mot UVA- och UVB-strålar från solen genom att erbjuda en solskyddsfaktor på SPF 29. Ett annat plus är att den innehåller mycket C-vitamin, vitaminet som ger dig massor med antioxidanter och hjälper till att reparera skadad hy snabbare.


BareMinerals Original SPF 15

En av de mest trendiga foundations och sminkprodukter på marknaden just nu är mineralsminket som består av 100 % rena mineraler och som älskar dig med känslig hy. Dock kan vem som helst använda produkterna eftersom de är mycket skonsamma mot huden och framtagna för att ge en naturlig känsla all over. Som en liten parentes är denna produkt även uppskattad hos män. Konsistensen är i puderform och lätt att applicera med puderborste. Väl på huden förvandlas den till en mera krämliknande foundation. Upp till dig att se med egna ögon!


Vi hoppas att du fått glädje av detta foundation test och att du nu har en klarare bild framför dig vad du vill använda och vad som passar just för dig!