Bästa avfärgningen 2022 – Få tillbaka din naturliga hårfärg

Har du tröttnat på att färga utväxten och längtar tillbaka till din naturliga hårfärg? Vi är flera som har gjort den här resan och vet att det inte är alldeles enkelt att gå från färgade lockar till den nyans du föddes med. Vägen dit går via avfärgning som ger en neutral grund att jobba vidare med. Efter en avfärgning behöver du oftast tona eller färga ditt hår i en nyans nära din naturliga färg för att sedan kunna spara ut utan en tydlig utväxt. Det snabbaste, men dyraste, sättet att göra det här på är att boka en tid hos din frisör. Det går också bra att avfärga håret hemma, men det kräver lite förberedelser.

Att få tillbaka sin naturliga hårfärg är oftast en process i flera steg, men först avfärgning för att få bort de oönskade nyanserna. Avfärgningar finns i flera olika varianter och styrkor som ger varierande effekt. Vilken du väljer beror på hårtyp och önskat resultat. Beroende på hur mycket och länge du har färgat håret tidigare kan avfärgningen behöva ske i flera omgångar. Många avfärgningar bleker också håret i varierande grad. Eftersom en blekning alltid sliter på håret är det bra att boosta med en vårdande hårinpackning efter behandling. Sedan tonar eller färgar du håret med den nyans du vill ha. Oberoende av om du ska tillbaka till din ursprungliga färg eller vill testa något helt nytt, blir det avfärgade håret en bas att jobba vidare med. Tänk på att det ofta blir ett intensivare resultat när du färgar eller tonar blekt hår så testa alltid på en slinga i nacken innan du färgar allt.

För att göra det enklare för dig att hitta rätt bland de produkter som finns har vi testat många av de produkter för avfärgning som finns på marknaden. Vi i teamet har olika hårfärger och olika hårtyper. Vi har avfärgat, färgat, tonat och vårdat för att få tillbaka våra naturliga hårfärger efter åratal av färgning. Resultatet har varit varierande men vi tror och hoppas att vi har lyckats hitta de allra bästa produkterna i kategorin avfärgning. Här är vår topp tre lista i olika priskategorier, plus några bubblare: på första plats i Premiumkategorin hittar du ColourB4 Hair Colour Remover Extra, i mellansegmentet vinner Colourless Haircolour Remover Max Effect och i budgetklassen är vårt bästa val Schwarzkopf MOOD Blonde Hårfärg 105 Ultrablond X-tra. En bubblare är L’Oréal Professionnel Colorista Effects Bleach som vissa testare älskar medan andra är lite mer kluvna.


Premium: ColourB4 Hair Colour Remover Extra

ColourB4 Hair Colour Remover Extra är en avfärgning från Colour B4 som är enkel att använda hemma. Resultatet blir en återgång till den naturliga hårfärgen om du har ljust hår i grunden och har färgat några nyanser mörkare. Det finns också en mildare variant för den som vill ha minimalt med slitage, ColourB4 Hair Colour Remover Frequent Use. De flesta av oss som behövde mer effekt valde dock Remover Extra eftersom den ger snabbare och mer tydlig effekt!


Mellan: Colourless Haircolour Remover Max Effect

Colourless Max Effect är en ny typ av avfärgningsprodukt som är fullpackad med aktiva ingredienser som bryter ner och tar bort färgpigment från håret. Den fungerar bäst på mörkare nyanser som svarta, bruna eller röda nyanser. Produkten fungerar bäst för den som vill få bort en oönskad nyans men ger inga dramatiska resultat. Den uppskattas framför allt av dem av oss som vill ha en avfärgning som inte sliter på håret och ger subtila och snabba resultat.


Budget: Schwarzkopf MOOD Blonde Hårfärg 105 Ultrablond X-tra

Schwarzkopf MOOD är ett välkänt märke som har funnits sedan slutet av 1970-talet. MOOD Blonde är mer en traditionell blonding än en avfärgning men den är med på listan eftersom den är så uppskattad av många av oss i testpanelen! Det här är en riktigt bra blekning för alla som behöver en riktig nystart! Den tar bort också envisa mörkare färgrester utan att förstöra hårstråna till ett väldigt bra pris. Efter blekningen kan du antingen njuta av ditt nya blonda svall eller jobba vidare mot att återfå din naturliga hårfärg genom att lägga i en toning i samma nyans som utväxten.


Bubblare: L’Oréal Professionnel Colorista Effects Bleach

L’Oréal Professionnel Colorista-serien är ett roligt inslag i våra badrumsskåp sedan några år tillbaka. Serien innehåller ett antal permanenta och semipermanenta färger i roliga och annorlunda kulörer. L’Oréal Professionnel Colorista Effects Bleach är en intensiv blondering som kan användas för att ljusa upp brunt hår för att få mer effekt av efterkommande toning men är också ett bra alternativ för den som vill avfärga håret från en tidigare färgning. I serien finns också Colorista washout som är ett avfärgningsschampo som fungerar bra i kombination med Colorista Effects Bleach.Köpguide – Frågor & Svar

Vad behöver jag ha hemma om jag vill avfärga håret?

Under en avfärgning är det viktigt att skydda kläder och möbler från att få fläckar, förbered därför med ett plastskynke eller en gammal handduk. Under verkningstiden kan du skydda håret med en plasthätta eller vanlig plastfolie. Eftersom behandlingen sliter på håret är det bra att ha extra vårdande produkter att använda efter avfärgningen, till exempel schampo, balsam och hårinpackning för skadat hår. Vanlig kokosolja är också ett bra alternativ om du vill boosta hårets motståndskraft. Det går bra att sova med oljeinpackningen i håret så länge du ser till att skydda sängkläderna.

Hur gör jag avfärgningen?

Börja alltid med att göra ett överkänslighetstest minst 48 timmar innan användning. Applicera en liten mängd av produkten i armvecket för att säkerställa att du inte får en allergisk reaktion. De flesta avfärgningar har flera olika komponenter som ska blandas ihop innan applicering. Använd de medföljande plasthandskarna, bunken och penseln och följ anvisningarna noggrant. Tänk på att olika produkter har olika instruktioner och verkningstider. Testa gärna på en hårslinga bak i nacken för att undersöka hur ditt hår reagerar innan du applicerar i resten av håret. Följ verkningstiden noggrant för att undvika skador på håret.

Funkar avfärgningen på alla hårfärger?

Avfärgning fungerar på många olika typer av permanenta färger och temporära toningar. Däremot är det svårt att både bleka och avfärga hår som tidigare färgats med hennafärgning eller om du färgat ett blekt hår med mycket mörka eller intensiva färger. Om du använder en avfärgning med blekmedel på ett hår som är färgat mörkt blir resultatet ofta ljusare men med röda och orangea nyanser. Var därför beredd på att du behöver jobba vidare med toningar eller färgningar för att få rätt nyans. Avfärgning fungerar inte på hår som är blekt för att göra det mörkare. Vid en blekning försvinner pigment från hårstrået och det enda sättet att bli mörkare igen är att färga eller tona.

Kan jag färga håret igen efter en avfärgning?

Det kan du naturligtvis göra. Tänk på att vänta några dagar, gärna upp till en vecka efter behandling så att håret hinner återhämta sig. Om avfärgningen innehåller blekmedel kommer håret att vara mer mottagligt och de nya färgpigmenten kan bli mycket mer intensiva. Därför är det extra viktigt att du testar på en slinga innan du färgar hela håret.

Kan avfärgning göra håret blont?

Det beror på vilken avfärgning du väljer. Vissa avfärgningar vi testat, som Colourless Haircolour Remover Max Effect och ColourB4 Hair Colour Remover bleker inte håret utan har andra verkningsmekanismer som tar bort färgen. Om du vill ha ett ljusare resultat får du följa upp avfärningen med en efterföljande blondering. Andra avfärgningar som L’Oréal Professionnel Colorista Effects Bleach är blekande produkter som kommer att göra håret ljusare. Hår som varit färgat eller mörkt hår som bleks får ofta en obehaglig gul nyans. För att bli av med gula reflexer finns silvertoningar och silverschampon som neutraliserar det gula och ger dig en mer beige eller vitblond nyans.

Hur vet jag hur resultatet blir?

Det korta svaret är att det gör du inte. Resultatet av en avfärgning är bland annat beroende på hur ofta och länge du färgat håret, vilken hårkvalitet du har och vilken färg du använt. Men vår erfarenhet är att även den mest envisa färg får ge med sig till slut, även om det ibland krävs upprepade behandlingar. Testa alltid på en slinga innan du applicerar produkten i resten av håret för att säkerställa att resultatet blir bra och att ditt hår tål behandlingen. Överskrid inte verkningstiden även om du inte upplever att du fått det resultat du vill ha eftersom det kan skada håret.

För vem är denna produkt?

Avfärgning fungerar för dig som snabbt vill gå från mörkt till ljusare hår för att antingen färga det igen eller behålla ett blont svall. Idag finns det avfärgningar som på olika sätt drar ut färgpigment från hårstråna utan att bleka dem eller på annat sätt skada håret. Det här fungerar bäst på hår som färgats i nyanser som ligger nära den egna hårfärgen och som inte färgat håret under så lång tid.

Ett annat sätt att bli av med oönskad färg är genom att tar bort pigment från håret med blekmedel. Det går alltså inte att få bort permanent färg som har penetrerat hårstrået för att återfå exakt den nyans håret hade innan. Beroende på vilken hårfärg du har använt kan du behöva olika kraftiga blekningar för att få bort tillräckligt med pigment. Om du bara vill ljusa upp håret några få nyanser finns mildare produkter som bleker i få steg. För den som har tonat håret med en temporär färg rekommenderas inte de traditionella avfärgningsprodukterna utan då är kan ett djuprengörande schampo fungera utan att slita så mycket på håret.

Hur valde vi vilka produkter vi skulle testa?

Som vanligt när vi gör våra tester väljer vi ut produkter som några i testgruppen redan testat och gillat i kombination med produkter som har fått bra recensioner online. Vissa av produkterna i testet tar vi med eftersom vi har fått rekommendationer från er som läser eller av våra frisörer. Vi försöker helt enkelt få till en så bra mix som möjligt av gamla favoriter och nya bekantskaper!


Våra favoriter

Premium: ColourB4 Hair Colour Remover Extra

ColourB4 Hair Colour Remover Extra är den nya generationens avfärgning som fungerar utan att bleka håret. Resultatet är förvånande bra och många av oss i testgruppen är förvånade över hur effektivt ColourB4 Hair Colour Remover Extra tar bort färgrester även ur hår som färgats ofta och länge. Eftersom den inte bleker är den mild mot håret, de flesta av oss föredrar trots det att ge håret en riktig fuktboost efter behandlingen.

Det enda negativa är doften som flera av oss förknippar med ruttet ägg! Konsistensen på produkten är också lite speciell, väldigt klibbig. Men trots det är det här vår vinnare i premiumkategorin eftersom resultaten är helt magnifika! Det här är en produkt som kommer att revolutionera livet för alla oss som älskar att färga håret ofta och som ofta ändrar oss.

Fördelar

 • Effektiv avfärgning som är enkel att använda
 • Tar bort färgrester från misslyckade färgningar utan att slita på håret
 • Enkel att använda

Nackdelar

 • Märklig doft som behöver sköljas ur länge innan den försvinner

Mellan: Colourless Haircolour Remover Max Effect

Colourless Max Effect är precis som vinnaren i premiumkategorin en avfärgningsprodukt utan blekning som trots det snabbt och effektivt tar bort oönskade färgpigment från håret. De i testpanelen som ville bli av med mörkare nyanser som svart, brunt och rött jublade över resultatet! Vi är inte helt säkra på hur den fungerar, men är helt på det klara med att den fungerar alldeles utmärkt. För de allra flesta av oss krävdes det bara en behandling för att gå från svart till brunt eller från rött till blont.

Till skillnad från traditionella avfärgningar som bleker håret är det här istället en rejält vårdande produkt. Den är bland annat berikad med näringsrik arganolja och vårdande keratin som bygger upp och stärker skadat hår. Därför passar den bra även för den som har torrt och skadat hår som färgas ofta. Vi tycker att den känns väldigt mild och de av oss som är känsliga typer uppskattar att den varken innehåller blekningsmedel eller ammoniak.

Fördelar

 • Mild och skonsam produkt som vårdar håret
 • Tar bort oönskad färg
 • Enkel att använda med tydliga instruktioner
 • Effektiv på röda och bruna nyanser

Nackdelar

 • Ger inte dramatiska effekter på hår som färgats mycket
 • Tar inte bort blå nyanser

Budget: Schwarzkopf MOOD Blonde Hårfärg 105 Ultrablond X-tra

Det här är inte en avfärgning som suger ut pigmenten ur håret. Det här är istället något för den som vill ha en prisvärd och mycket effektiv blekning för att snabbt bli av med hemska färgningsmisstag eller får sommarfeeling och måste gå från brunt till blont pronto! Jepp, vi har alla varit där mer än en gång.

Schwarzkopf MOOD Blonde uppskattas framför allt av de i testpanelen som vill ha en bra ljus bas att jobba vidare med eller som vill gå från mörkt till ljust. MOOD:s blekningar är välbeprövade och ger riktigt bra blonda resultat, tar bort också envisa mörkare färgrester men för dig som färgat håret i riktigt mörka eller röda nyanser behöver du följa upp med en silvertoning eller silvershampo för att få bort de mest envisa röda pigmenten. Den är enkel att använda och har tydliga instruktioner för blandning och applicering. Efter den här behandlingen kan du jobba vidare med roliga färger eller tona i en nyans som ligger nära din egen för att slippa utväxt under tiden du jobbar vidare mot dina naturliga hårfärg.

Fördelar

 • Kraftfull blekning för den som vill gå från mörkt till ljust
 • Tar bort mörkare nyanser för en bra blond grundfärg
 • Enkel att använda med tydliga instruktioner
 • Prisvärt alternativ

Nackdelar

 • Blekning sliter mycket på håret och kan göra hårstråna torra och sköra

Bubblare: L’Oréal Professionnel Colorista Effects Bleach

Många av oss i testpanelen älskar att experimentera med de roliga färgerna i L’Oréal Professionnel Colorista-serien. För att få en bra bas och ta bort färgrester från tidigare färgningar använder vi L’Oréal Professionnel Colorista Effects Bleach som är en riktig powerblekning. I kombination med Colorista Washout schampot får vi en effektiv avfärgning som passar alla som har, eller vill ha, blonda lockar. Eftersom det är en kraftfull blekning sliter produkten på håret men med tanke på blekningsgraden är många av oss förvånade över att håret ändå mår rätt bra efter behandlingen!

L’Oréal Professionnel Colorista Effects Bleach fungerar också utmärkt för den som vill återgå till en brun nyans men då krävs en färgning eller toning i önskad nyans efteråt. Vi väljer gärna en toning eftersom det sliter mindre på håret och färgen är enklare att korrigera om det inte blir exakt den nyans du vill ha. Tänk på att blekt hår drar till sig mer färgpigment att att resultat av en toning eller färgning efter en blekning kan bli mer intensivt än vanligt.

Fördelar

 • Effektiv blekning som ger snabb effekt
 • Tar bort även mörkare nyanser
 • Minimalt med slitage med tanke på blekninggraden

Nackdelar

 • Blekning sliter mycket på håret och kan göra hårstråna torra och sköra

Våra utmanare

L’Oréal Paris Perfect Blonde Super Blonde avfärgning

L’Oréal Paris Perfect Blonde avfärgning är en klassisk avfärgning med blekning som finns i flera olika nyanser. Vi har testat Super Blonde som är tänkt som avfärgning för att få bort oönskade mörka pigment från tidigare färgningar. Eftersom det är en blekning blir resultatet alltid ljusare. Produkten är effektiv också på envisa mörka nyanser även om resultatet blir gult. Vi följde upp behandlingen med en toning i önskad nyans för att nå ända fram. För dig som snabbt och effektivt vill bli av med en misslyckad färgning är det här ett riktigt bra alternativ! Se till att ladda upp med både hårinpackning och en toning i den nyans du önskar för efterbehandling så kommer du att få drömhåret på nolltid.

Fördelar

 • Effektiv blekning som tar bort mörka färgningar
 • Enkel att använda och ger snabbt effekt

Nackdelar

 • Sliter på håret
 • Håret blir gult och kräver efterbehandling

Schwarzkopf Blonde L1+ Extreme Lightener

Här pratar vi blekning! Det här är en klassisk och riktigt effektiv blondering som eliminerar pigment från tidigare färgningar snabbt och smidigt. Men det här är inget för torra eller sköra hårtyper eftersom håret kan bli riktigt torrt efter behandling. Du behöver följa upp med inpackning och snälla hårprodukter under lång tid. Fördelen är naturligtvis att du får en bra bas att jobba vidare med, antingen behåller du det blont eller så strävar du envist vidare mot din naturliga hårfärg med hjälp av färgningar och toningar. Tänk på att vänta några dagar mellan behandlingarna så att håret hinner återhämta sig.

Fördelar

 • Riktigt effektiv blekning för den som vill få bort mörka färger
 • Enkelt att använda och med tydliga instruktioner
 • Ger snabbt resultat med en behandling

Nackdelar

 • Ger mycket slitage på håret och rekommenderas inte för torra eller skadade hår

Manic Panic Flash Lighting 40 Volume Complete Bleach Kit

Det här är inte en avfärgning för mesar! Det här är troligtvis en av de starkaste blekningarna som finns på marknaden och resultatet är därefter. Manic Panic Flash Lighting 40 Volume Complete Bleach Kit är framtaget för att ge en optimal bas för nya hårfärgningsexperiment, gärna med extremfärgerna från deras egen kultförklarade serie med semipermanenta färger. Kitet innehåller allt du behöver men följ instruktionerna noggrant för att undvika obehagliga överraskningar. Överskrid inte verkningstiden om du inte vill skada ditt hår mer än nödvändigt. Om du vill att ditt hår ska vara blekare än blekast, färga i roliga pastelliga nyanser eller är en naturlig blondin som vill bli blond igen efter åratal av mörka färger så är detta ett bra val.

Fördelar

 • Superstark blekning som ger omedelbar och dramatisk effekt
 • Innehåller allt du behöver i ett kit
 • Ger snabbt resultat med en behandling

Nackdelar

 • Ger mycket slitage på håret